Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

David in Vilmoš sta postala salezijanca

Colle Don Bosco (IT)
08.09.2015
Pred dobrim letom sta se David Štrakl iz Bunčan pri Veržeju in Vilmoš Švarc iz Mužlje v Vojvodini odločila za vstop v salezijanski noviciat, ki sta ga preživela v Pinerolu pri Turinu.

Na praznik Marijinega rojstva sta v don Boskovem rojstnem kraju Colle Don Bosco v Italiji, skupaj z drugimi 14 fanti iz raznih evropskih držav, izpovedala prve redovne zaobljube in tako postala don Boskova salezijanca.

Pri tem dejanju ljubezni in izročitve Bogu so ju spremljali njuni domači, Davidovi sovaščani iz Bunčan in Veržeja ter Vilmoševi prijatelji animatorji iz Mužlje in avstrijske Koroške, ki so v tistih dneh romali po don Boskovih krajih in pot sklenili prav pri slovesni sveti maši, ki se je je udeležilo več kot 1000 ljudi.

David in Vilmoš sta zaobljube sproščeno in mirno izpovedala pred namestnikom vrhovnega predstojnika Francescom Ceredo. Ta je v pridigi izpostavil evangeljski odlomek, ko Jezus pokliče učence. Tudi David in Vilmoš sta se odzvala Jezusovemu vabilu na to posebno pot, ki z izpovedjo zaobljub še zdaleč ni končana, temveč se začenja.

Po sveti maši so se domači, prijatelji in salezijanci slovenske salezijanske inšpektorije z njima poveselili na dvorišču salezijanskega zavoda, jima čestitali ter zapeli in zaplesali. Slavja se je udeležil tudi inšpektor Janez Potočnik in ravnatelja iz Veržeja in Mužlje Jože Brečko in Stojan Kalapiš.

Kot sta dejala v zahvali, je bilo to leto naporno, tudi polno preizkušenj, a odgovor na Jezusov klic ni nikoli lahak. V zaupanju v Marijo se odpravljata na novo pot in se zahvaljujeta za vse molitve in spremljanje v tem letu ter se priporočata tudi za naprej, ko bosta nadaljevala študij na Rakovniku v Ljubljani.

Salezijansko pot pa so pri isti slovesnosti začeli trije novi kandidati iz Slovenije, ki bodo v letu noviciata spoznavali salezijansko karizmo in poslanstvo.

M. S.