Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Nova luč za katoliško skupnost v Youhannabadu

Lahore, Pakistan
10.11.2017

»Kri mučencev je seme novih kristjanov«, je že v 2. stoletju zapisal Tertulijan. Ta »čudež« se danes ponavlja v pakistanskem Lahoreju. Mladi Akash Bashir, bivši salezijanski gojenec, je 15. marca 2015 izgubil življenje, ko je močno objel samomorilskega napadalca in s tem preprečil, da bi vstopil v cerkev sv. Janeza v Youhannabadu, krščanski četrti v Lahoreju. O tem pričuje tamkajšnji župnik Francis Gulzar.

Po dveh letih in pol, odkar so samomorilni napadi prizadeli našo krščansko skupnost v Youhannabadu, življenje teče dalje. Naša župnija, ena največjih v Pakistanu, je polna življenja. Vsako leto imamo okoli 800 krstov, največ otrok. Naše šole, društveni center in delovanje Karitas so najlepši dokazi življenja naše katoliške skupnosti.

Med izviri luči in spodbud je za nas preminuli Akash Bashir, naš heroj in mučenec v samomorilnem napadu leta 2015 , ki je prizadel našo in bližnjo anglikansko cerkev. Življenje se počasi vrača v normalni ritem, župnijsko cerkev smo obnovili, nadaljujemo z ureditvijo centra in s tem dvigamo duha naših župljanov.

Opogumlja nas močna vera družine Akasha Bashirja – njegovih staršev, dveh bratov in sestre. Na našem krščanskem pokopališču je grob Akasha Bashirja z napisom »Bodi zvest vse do smrti in dal ti bom venec življenja« (Raz 2,10) vedno poln rož.

Mnogi prihajajo molit in se mu priporočat. V imenu naše župnijske skupnosti smo izdali brošuro v angleškem in urdu jeziku z nekaterimi pričevanju in molitvami. Akash Bashir je eden izmed teh, ki so izpričali, kaj je pravi kristjan in pravi človek. Verjamemo, da se je s tem, ko je svoje življenje žrtvoval za druge, pridružil družbi drugih mučencev. Njegovo pogumno in navdihujoče dejanje je za nas zgled žrtvovanja. Zato molimo za vse družine, katerih otroci so darovali življenje za druge in s tem dali zgled žive ljubezni. Naj njihov zgled postane vir sprememb, ki se morajo zgoditi v miselnosti zloglasnežev, vir prave ljubezni, Božje ljubezni.

Tudi lahorski nadškof, msgr. Sebastian Francis Shaw, OFM, zaupa: »Akash je simbol upanja za vse nas: zaupanje v njegovem srcu, da bo s svojim žrtvovanjem dal življenje mnogim … Imel je večje srce od svojih sanj, srce, ki je dalo lastno življenje za ljubezen Jezusa Kristusa.«

Lahorska nadškofija in predvsem župnijska skupnost v Youhannabadu so pričeli z zbiranjem dokumentov in pričevanj z namenom sprožitve postopka za priznanje mučeništva pri Kongregaciji za zadeve svetnikov.

Položaj krščanskih skupnosti v Pakistanu (2% od 200 milijonov prebivalcev) ostaja poln izzivov, tudi zaradi nizke ravni vzgoje in družbene vloge. A lik mladega Akasha navdihuje mlade katoličane in njihove družine na njihovi vsakodnevni poti.

Po ANS povzel MS