Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Nova maša Matilda Domića

Ig
30.07.2017
V župniji Ig so zadnjo julijsko nedeljo zvonovi posebno lepo peli in naznanjali praznik nove maše. Po 78. letih je bil župniji dan novomašnik! Spada sicer »pod zvon« sv. Simona in Juda Tadeja na Pijavi Gorici, ki je podružna cerkev Ižanske župnije.

Pri sveti maši so sodelovale vse skupine iz župnije in se veselile novega mašnika. Kljub dopustom so ižanci »stopili skupaj« in v slabem mesecu pripravili izvrsten dogodek. Z Matildom se je veselila vsa njegova družina; mama Klara, oče Josip, brat z družino, veliko njegovih sorodnikov iz Gunje, sobratov salezijancev, prijateljev in mladih, ki so Matilda srečevali na poti priprave na duhovništvo.

V pridigi je salezijanec Lojze Dobravec, bivši inšpektor, orisal poslanstvo duhovnika salezijanca, ki se ves daruje za mlade. Poudaril je, da to ni samo  »njegova ura«, ampak tudi naša ura. To je ura srečanja z Gospodom. Vprašal se je, kot so se Jeruzalemčani vpraševali za Jezusa: »Ali more od daleč priti kaj dobrega? Ne samo kaj dobrega, ampak zelo dobrega! Novomašnik je nekaj zelo dobrega, nekaj najboljšega, kar nam Bog lahko da!« Matild ima namreč korenine na Hrvaškem v Slavoniji, s starši pa je že od rojstva v Sloveniji. Zdi se, da bo treba v Slovenijo zdaj zdaj vabiti duhovnike iz tujine, saj je domačih vedno manj. Matild je četrti letošnji novomašnik v Sloveniji.

Po sloveni sveti maši je bila pogostitev za vse navzoče in krajši program, ki je predstavil nekatere postaje novomašnikovega življenja. Popoldne se je zaključilo s petimi litanijami Matere Božje na pokopališču na Igu, kjer je novomašnik blagoslovil tudi obnovljen zvonik in zvonove. 

Gregor Markelc
Foto: Klemen Lajevec