Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Srednji razred svetosti

Rim
17.05.2017

Ob nedavnem srečanju salezijanskih novincev s papežem v Vatikanu, je eden od novincev zaprosil, kot je to zanje naravno, za kakšno besedo o svetosti. Papež je odgovoril: »'Hodi v moji navzočnosti in bodi brez graje'. To je najboljši opis svetosti. Te besede je Bog izrekel Abrahamu. Dominik Savio je živel v Božji navzočnosti, in verjamem, da je s prilagoditvijo tudi danes mogoče biti svet. To so pogumni ljudje, starši, stari starši, mladi, skriti svetniki ali kakor je dejal neki Francoz, so tisti, ki pripadajo 'srednjem razredu svetosti', ki jih ne vidimo, ampak so.«

Srednji razred svetosti – tako ga je opredelil papež, ko je povzel izraz pisatelja Josepha Malègueja  – je sestavljen iz oseb, ki so pogumne v vsakdanjem življenju, poštene osebe. Tako je želel don Bosko, svetnik mladih, ki je vabil in mlade vodil na pot svetosti, da bi bili pošteni in iskali blagor bližnjih ter s tem našli tudi svoj blagor.

Ponuditi mladim pot svetosti je danes težko, a nuditi izbiro življenja v resnici, ne se obračati po vetru, biti zvest načelom, to je dober začetek. Tudi don Bosko je predlagal mladim, naj živijo na ta način, v veselju in pristnosti.

Poštenost in resnica sta sestri, ki vodita osebe, da prepoznajo in ljubijo to, kar so v resnici in ne v iskanju lažnih podob. To je pot, ki nas pripelje do konca, da se soočimo s tem, kaj je »resnica in življenje« in nas oddalji od življenja na vseh tistih področjih, ki so živi pesek negotovosti, strahu in posploševanja.

Na ta način papež Frančišek postavi v ospredje svetnike »srednjega razreda svetosti«, može in žene, ki niso na oltarju, osebe, ki so v svojem vsakdanjem življenju redno živele v božji prisotnosti, brez velike pozornosti ali znamenj, preprosto, običajno: osebe, ki, čeprav jih ni moč videti, obstajajo.

Po ANS povzel AB; foto ANS