Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Sveti so premagali vojno

Alep, Sirija
28.03.2017

Po končani vojni v Siriji so otroci v salezijanskem oratoriju v Alepu vzklikali: »Mi smo zmagovalci vojne«. Pri tem niso mislili na izid vojne, ampak na bolj globoko dejstvo. Pravijo namreč: »Nas je bilo malo, njih veliko. Oni so bili dobro oboroženi, mi slabo. Oni so se borili z bombami, sovraštvom in smrtjo, mi z molitvijo in odpuščanjem. Oni so morali oditi, mi pa smo ostali.« Zmaga tistih, ki so kljub vojni v Alepu vztrajali, je torej zmaga svetih, saj so ostali ves čas vojne v mestu, ki so ga neprestano bombardirali.

Še več so doživeli animatorji v tamkajšnjem oratoriju. V tem času so pomagali vsem v mestu, celo sovražnikom, ki so jih napadali. Za zgled so si vzeli don Boska, ki je v Turinu, ko je izbruhnila smrtonosna kolera, s svojimi fani obiskoval vse bolnike in jim pomagal. Nobeden izmed njegovih fantov se ni nalezel smrtonosne bolezni, kakor jim je don Bosko obljubil, naj ne skrbijo, ker jih bo Bog varoval, če se bodo pred tem spovedali. Na podoben način so se animatorji iz oratorija v Alepu odpravili med begunce in ranjence, ki so ležali po bolnicah, šolah in zavetiščih.

Ob pomaganju so jim govorili o Jezusu in o don Bosku. Neka mama je zato nekega dne poklicala v oratorij in prosila salezijance, da bi rada govorila z don Boskom, saj je o njem slišala že toliko lepega. Vljudno so ji povedali, da je don Bosko že v nebesih in nam od zgoraj pomaga. Njihovo delo pa ni bilo brez preizkušenj. Pred težko preizkušnjo so se znašli, ko so tudi nekateri iz med animatorjev ostali brez strehe nad glavo ali so jim uporniki ubili starše in domače. Kljub temu se večina od njih ni ustavila in so še naprej pomagali vsem ljudem, celo otrokom, ki so jih starši odgnali od doma. Jezusove besede »Ljubite svoje sovražnike in molite zanje« so med njimi postale žive. Pravijo, da so bili ves čas vojne potopljeni v velikonočno skrivnost trpljenja in smrti, sedaj pa se veselijo miru, ki je dar vstalega Kristusa.

Med štiriletno vojno sta v salezijanski oratorij v Alep padli dve bombi. Ena je priletela v ravnateljevo sobo, a ga k sreči ni poškodovala, druga pa je padla na vrt, ko so se na njem igrali mladi. Na srečo je prodrla globoko v zemljo in je ob eksploziji vso zemljo dvignilo kot nekakšen pokrov, tako da ob tem noben ni utrpel poškodbe. V oratorij je bilo izstreljenih kar nekaj nabojev ostrostrelcev, a niso nikogar ubili. Salezijanci in sodelavci v tem vidijo Božjo previdnost in varstvo Marije Pomočnice, ki ji je njihova ustanova posvečena. En izstrelek, ki je pristal v oratoriju že kmalu po začetku vojne, je domači salezijanec Pier Jabloyan odnesel papežu Frančišku in ga prosil, naj moli za mir v Siriji.

V dobrih štirih letih vojne je po podatkih, ki so jih objavili lansko leto, iz države pobegnilo več kot 4,5 milijona ljudi. Pred vojno je bilo v državi 28 milijonov ljudi. Število smrtnih žrtev je preseglo 270.000 ljudi. Na območjih, ki so jih zasedli uporniki, so ljudje ostajali brez hrane in vode več kot mesec dni. Za liter mleka so prodajali svoje otroke. Lahko si samo predstavljamo, kako hudo je bilo. Čeprav trenutno živijo mirno v večjem delu države, je pomanjkanje vode, hrane, zdravil in elektrike še vedno vsakdanji problem, s katerim se srečujejo.

Povzeto po pričevanju salezijanca Piera Jabloyana iz Alepa. Pripravil Janez Suhoveršnik.