Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Titus Zeman bo razglašen za blaženega

Rim
06.04.2017
Častitljivi Božji služabnik Titus Zeman, duhovnik, slovaški salezijanec, umorjen iz sovraštva do vere star 54 let (Vajnory, 4. januar 1915 – Bratislava, 8. januar 1969), bo 30. septembra 2017 razglašen za blaženega v slovaškem glavnem mestu Bratislavi. Tako je sporočil msgr. Angelo Becciu, namestnik za splošne zadeve vatikanskega državnega tajništva, vrhovnemu postulatorju za zadeve svetnikov salezijanske družine Pierluigiju Cameroniju.

Papežev predstavnik za obredno opravilo bo salezijanski kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov.

»V sodelovanju z bratislavskim nadškofom smo že začeli s pripravami na ta veliki in izredni dogodek. Po štirinajstih letih bomo na Slovaškem imeli novega blaženega, prvega slovaškega salezijanca, ki bo proglašen za blaženega. Že zdaj z veseljem vabimo vernike Cerkve na Slovaškem, člane salezijanske družine in prijatelje salezijanskih ustanov, naj uprejo svoj pogled na 30. september 2017, da bodo mogli skupaj z nami praznovati ta dogodek beatifikacije duhovnika Titusa Zemana«, razglaša salezijanski inšpektor na Slovaškem, Jozef Ižold.

Beatifikacija je vmesna stopnja naproti kanonizaciji. Je dejanje, s katerim sveti oče dopušča in priznava častitljivemu Božjemu služabniku javno in cerkveno češčenje, omejeno na kraje in na s predpisi določene načine. Obred beatifikacije bo opravljen med slovesnim evharističnim slavjem, ko bo papežev predstavnik prebral apostolsko pismo, podpisano od svetega očeta, v katerem bo – po strnjeno orisani duhovni podobi Božjega služabnika, papež slovesno razglasil, da se častitljivi Božji služabnik sme imenovati »blažen«, nakazujoč datum njegovega bogoslužnega spomina, ki je navadno dies natalis (dan rojstva za nebesa oz.smrti), in naj se obhaja vsako leto v določenih krajih in po določenih pravilih.

»Božja Cerkev, ki je na Slovaškem, in salezijanska družina se zahvaljuje za ta veliki dar beatifikacije mučenca Titusa Zemana, ki vabi, da bi živeli v prejetem poklicu s prenovljeno zvestobo in da bi zanjo srčno pričevali tudi v trenutku preizkušnje in preganjanja«, končuje svoje sporočilo Pierluigi Cameroni.