V korak z mladimi.

10. don Boskov naslednik prvič v Črni gori

Salezijanska skupnost v Podgorici je končno dočakala 2. junij, ko je prvič v njeni zgodovini na črnogorska tla stopil 10. don Boskov naslednik in vrhovni predstojnik salezijancev Angel Fernandez Artime.

Na podgoriškem letališču so ga pričakali sobratje iz Podgorice, predstavniki mladih iz Don Boskovega centra ter nekateri salezijanci, ki so prišli iz Slovenije, med njimi tudi bivši inšpektor Janez Potočnik ter novi inšpektor Marko Košnik. Po prihodu v salezijansko ustanovo so se najprej ustavili v cerkvi Srca Jezusovega ter visok obisk in celostno salezijansko poslanstvo izročili v Božje varstvo pod Marijino zaščito.

Prijeten a intenziven sobotni popoldne so zaznamovali mladi animatorji, ki so pod vodstvom Viktorja Ganca pripravili Dan mladinskega centra. Angel Fernandez Artime se je hitro pomešal med mlade udeležence, ki so se pomerili v različnih družabnih in spretnostnih igrah ter se tudi sam preizkusil v raznih spretnostih. Ob tem pa je pozdravljal mlade udeležence, njihove družine ter seveda animatorje.

Po dobrih dveh urah se je pisana množica preselila na dvorišče pred cerkvijo, kjer je sledil nekakšen vrhunec dneva: po predstavitvi mladih z raznimi plesnimi in umetniškimi točkami ter izvrstnem nastopu žonglerske skupine pod vodstvom animatorja Ljindona je vrhovni predstojnik blagoslovil novi kip sv. Janeza Boska, ki odslej sprejema vsakogar, ki stopa v edino katoliško cerkev v Podgorici. Najbolj pomenljivo je, da so pobudo za postavitev kipa dali animatorji salezijanskega mladinskega centra v Podgorici. Vrhovni predstojnik je vsem navzočim v kratkem nagovoru zaželel, da bi spomenik don Bosku ne bil le kip, temveč bi izražal živost salezijanske karizme v tej narodnostno, kulturno in versko raznoliki skupnosti.

Sledilo je srečanje z zaposlenimi v salezijanskem mladinskem centru in šoli. V sproščenem nagovoru se je vrhovni predstojnik zahvalil za njihovo delo in poudaril, da so prav zaposleni in sodelavci tisti, ki so don Bosko današnjega časa. Prav tako je naglasil, da je delo v salezijanski ustanovi več kot le delo. Je poslanstvo, ki vključuje tako profesionalnost kot srčnost in podaritev sebe. Tudi zaposleni so don Boskovemu nasledniku odprto pripovedovali o svojih občutkih in delu v tej salezijanski ustanovi, ki po njihovih besedah nudi popolnoma drugačen pristop, kot so ga vajeni v državnih ustanovah.

Večer je vrhovni predstojnik zaključil na zelo družinski način: na pikniku z mladimi animatorji in salezijanci. Po prijetnem druženju v besedi, pesmi in plesu jim je podal še besedico za lahko noč. Po kratki razlagi o don Boskovi mami Marjeti, od katere pravzaprav prihaja salezijanska »beseda za lahko noč«, je animatorjem položil na srce, da bi znali še dalje gojiti medsebojno spoštovanje, povezovanje v različnosti in živeti v povezanosti pod vodstvom enega in edinega Boga.

Slednje je poudaril predvsem zato, ker je salezijanska ustanova v Podgorici odprta za vse. V mladinskem centru se srečujejo mladi katoličani, pravoslavni in muslimani, jezikovne tečaje in informatiko poučujejo in obiskujejo zelo različni udeleženci ne glede na prepričanja in pripadnosti, župnijo pa poleg večinsko albanskih vernikov obiskujejo tudi katoličani drugih narodov.

Morda vas zanima tudi