V korak z mladimi.

10 misli papeža Frančiška za postni čas

  1. Post je čas vere, ko v svoje življenje sprejmemo Boga in mu dovolimo, da »prebiva« pri nas.
  2. Post, živet v izkušnji odrekanja, vodi tiste, ki ga živijo v preprostosti srca, v ponovno odkritje Božjega daru in razumevanje, da smo ustvarjeni po njegovi podobi in sličnosti ter v Njem najdemo dopolnitev.
  3. Živeti post v upanju pomeni čutiti, da smo v Jezusu Kristusu pričevalci novega časa, v katerem Bog »vse dela novo« (prim. Raz 21,1-6).
  4. V življenju vedno nekaj počnemo in imamo mnogo izgovorov, toda, bratje in sestre, danes je čas, da se vrnemo k Bogu.
  5. Post je potovanje, ki vključuje vse naše življenje in nas same. Je čas, da preverimo poti, po katerih hodimo, da najdemo pot, ki nas bo pripeljala nazaj domov, da znova odkrijemo temeljno vez z Bogom, od katerega je odvisno vse.
  6. Pot vrnitve k Bogu ovirajo naše nezdrave navezanosti, zadržujejo jo zapeljive zanke razvad, lažna varnost denarja in videza, jamranje žrtve, ki nas ohromi. Da bi lahko hodili, moramo razkrinkati te samoprevare.
  7. Post je ponižna sestopitev v nas same in do drugih.
  8. Pepel na glavi nas spominja, da smo prah in da se bomo vrnili v prah. A v ta naš prah je Bog pihnil svojega oživljajočega Duha.
  9. To naše povratno potovanje k Bogu je mogoče samo, ker je On že opravil svoje potovanje k nam. Nasprotno ne bi bilo mogoče. Preden smo se mi napotili proti Njemu, je On sestopil k nam.
  10. Oče, ki nas kliče k vrnitvi, je On, ki gre iz hiše, da bi nas šel iskat; Gospod, ki ozdravlja, je On, ki se je pustil raniti na križu; Duh, ki nam spreminja življenje, je On, ki z močjo in nežnostjo piha na naš prah.

Vir: Boletim Salesiano Brasil; foto © Vatican Media

Morda vas zanima tudi