V korak z mladimi.

100 let salezijanske navzočnosti v Belorusiji

Salezijanska družina v Belorusiji je 24. in 25. septembra 2022 zaokrožila enoletno praznovanje 100. obletnice salezijanske prisotnosti in delovanja v državi.

Sobotni program je bil namenjen mladim, ki so praznovali »Don Boskov praznik mladih«. Zjutraj so se zbrali v Baraulianyju, od koder so se v organizirani skupini odpravili na prosto za lovom za zakladom. Temeljil je na dejavnostih salezijancev v Belorusiji. Mladi, razdeljeni v 12 skupin, so tako tekmovali v iskanju »don Boskovega keliha«, skritega na območju celotnega dogajanja.

Zvečer so se odpravili v Minsk, v cerkev svetega Janeza Krstnika, in se skupaj s salezijanci udeležili slavljenja, ki sta ga spremljali meditacija in pesem. Srečanje se je zaključilo s salezijansko »besedo za lahko noč« v besedah Pavla Shcharbitskyja, inšpektorialnega delegata za salezijansko navzočnost v Belorusiji, ki spada pod okrilje poljske salezijanske inšpektorije s sedežem v Varšavi.

V nedeljo se je slavje nadaljevalo s slovesno zahvalno mašo ob stoletnici delovanja salezijanske družbe v tej deželi. Slovesnost in pomembnost dogodka so s prisotnostjo povzdignili trije škofje: upokojeni nadškof v Minsku-Mohilevu Tadeusz Kondrusevič ter generalna vikarja nadškofije Jurij Kasabutski in Aliaksandr Yasheusky SDB.

Slavja so se udeležili don Boskovi sinovi in hčere Marije Pomočnice, ki delujejo v Belorusiji, salezijanci sotrudniki, predstavniki Združenja Marije Pomočnice, animatorji, otroci, mladi, župljani in vsi, ki jim je blizu salezijanska karizma.

V homiliji je salezijanski škof Yasheusky poudaril, da tako kot prve salezijance na beloruskih tleh tudi njihove naslednike navdihujejo številne kreposti ustanovitelja, med katerimi je škof posebej izpostavil štiri: delavnost, dobroto, zaupanje v Boga in ljubezen do Marije Pomočnice.

»Don Boskovi sinovi še danes pričujejo o veselju evangelija, kot so to v preteklih letih počeli njihovi predhodniki. Isti duh povezuje salezijansko družino po vsem svetu in nadaljuje delo Dobrega pastirja, ki išče in zbira izgubljene, bolne in ranjene,« je dejal škof Yasheusky in se zahvalil za služenje beloruskemu ljudstvu.

Med sveto mašo je potekalo dejanje posvetitve salezijanske družbe v Belorusiji Mariji Pomočnici. Vsi zbrani salezijanci so besede posvetitve dopolnili s položitvijo belih vrtnic k nogam kipa Matere Božje.

Ob koncu svete maše so zapečatili časovno kapsulo, ki jo je blagoslovil upokojeni nadškof Jurij Kasabutski. V kapsuli, ki naj bi jo odprli čez 100 let, je sporočilo takratni salezijanski družini. V imenu beloruske škofovske konference je čestital don Boskovim sinovom in se jim zahvalil za veliko podporo, ki so jo salezijanci v času njegovega nadškofijskega službovanja nudili lokalni Cerkvi.

V simbolično zahvalo je nato od otrok vsak salezijanec prejel kos kruha kot znamenje doma in topline ter nekaj kvasa, ki notranje preoblikuje testo. Slavje se je nadaljevalo v oratoriju s plesom, presenečenji in bratskim agape. Praznovanje so zaključili z molitvijo treh zdravamarij.

Uladzislau Zaretsky, salezijanec sotrudnik; povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi