V korak z mladimi.

150. obletnica Inštituta hčera Marije Pomočnice

1872 – 5. avgust – 2022

5. avgust je za vse hčere Marije Pomočnice (FMA) po vsem svetu milostni datum in dogodek močnega občestva, letos še posebej. 5. avgusta 1872, pred natanko 150 leti, je namreč v kraju Mornese v Piemontu skupina 11 mladih deklet pod vodstvom Marije Dominike Mazzarello v prisotnosti don Boska izreklo svoj »da« za ustanovitev redovne skupnosti, ki bi se zgledovala po Mariji Pomočnici in se posvečala vzgoji in evangelizaciji mladih deklet, zlasti tistih iz revnih družin.

Ime novega inštituta je danes simbol identitete: Hčere Marije Pomočnice, živi spomenik hvaležnosti don Boskovi Mariji.

Sveti Janez Bosko je po daru Svetega Duha in neposrednem Marijinem posredovanju ustanovil naš inštitut kot rešilni odgovor na globoka pričakovanja mladih deklet. Predal mu je duhovno dediščino, ki jo je navdihovala ljubezen Kristusa Dobrega pastirja, in mu dal močan misijonarski zagon, piše v Konstitucijah hčera Marije Pomočnice (prim. št. 1).

Mineva 150 let. Inštitut hčera Marije Pomočnice praznuje dolgo in bogato zgodovino ljubezni in skrbi za mlade. Praznovanja, ki so jih sestre FMA organizirale v zadnjih treh letih, so se morala spoprijeti s težkim kontekstom pandemije covid-19, vendar je bil to še primernejši čas, da so se ozrle na zgodovino Inštituta ter v njegovih začetkih in karizmi iskale navdih za soočanje z izzivi sedanjosti.

Vrhovna predstojnica hčera Marije Pomočnice, mati Chiara Cazzuola, je dejala: »V teh razmerah, ki še vedno presenečajo in vztrajajo, smo poklicane sprejeti izzive sodobnega sveta, da bi pogumno načrtovale prihodnost, in v tem okviru živimo 150. obletnico kot priložnost za prenovo ter poklicni in misijonarski preporod.«

V 150 letih svojega delovanja je Inštitut iz majhne vasice Mornese ponesel vzgojno strast don Boska in matere Mazzarello na vse konce sveta in je danes ena največjih ženskih redovnih skupnosti v Cerkvi.

150. obletnico FMA praznuje 11.225 sester redovnic in 310 novink, ki so razpršene po 97 državah na petih celinah in organizirane v 69 inšpektorijah ter 5 vizitatorijih. Svoje poslanstvo izvajajo v 122 centrih za pomoč in promocijo žensk, 274 socialnih ustanovah (za begunce in etnične manjšine), 440 internatih in domovih, 475 centroh za tehnično in poklicno usposabljanje, 142 socialnih ustanovah za otroke in mlade v težavah, 2.793 oratorijih in mladinskih centrih ter 3.175 šolah različnih stopenj in usmeritev.

Za vsako od teh skupnosti in centrov FMA velja geslo, izbrano za 150. obletnico: »Marija se sprehaja v tej hiši«.

ANS

Morda vas zanima tudi