V korak z mladimi.

16. BSF: »Prihodnost Evrope«

Salezijanska prisotnost na Blejskem strateškem forumu

Na Bledu je med 29. avgustom in 2. septembrom 2021 potekal 16. blejski strateški forum. Gre za edinstveno priložnost izmenjave mnenj številnih odločevalcev, predvsem iz sektorja vladnih organizacij, ki se pri pogovorih pridružijo tudi predstavniki civilnega sektorja.

Letošnja izvedba foruma z naslovom »Prihodnost Evrope« je bila posebna tudi zato, ker Slovenija prav v tem obdobju predseduje Svetu EU. Zato so bile v ospredju pogovorov tematike, ki si jih je Slovenija v tem času zadala kot prioritetne.

Ob robu glavnih zasedanj je potekalo posebno srečanje mladih, ki so se zbrali na t.i. Blejskem strateškem forumu za mlade. Dvajset posameznikov iz večine držav Evropske unije ter Zahodnega Balkana je v času srečanja sestavilo deklaracijo o prihodnosti za mlade.

Preko številnih zasedanj, okroglih miz ter pogovorov smo se mladi dotaknili pomembnih tematik, od ekonomskih problemov, s katerimi se mladi soočamo danes, do raznolikosti med posamezniki, ki jih prinašajo ekonomske in družbene spremembe današnjega sveta.

Želimo si, ne le za mlade in posameznike Evropske unije, temveč za vse mlade sveta, da bi imeli priložnost izražanja svojih mnenj ter sooblikovanja družbe, ki je pravična in nudi enake možnosti za vse.

Obravnavali smo še teme migracij, zaposljivosti mladih, klimatskih sprememb, zelenih (trajnostnih) transformacij, kjer moramo mladi (p)ostati hrbtenica sprememb in pomembni sogovorniki odločevalcev. Dotaknili smo se pomembnosti digitalnih transformacij in ob tem t.i. socialnega poslušanja posameznikov in družbe ter človekovih pravic in odgovornosti mladih, ki jo imamo do odločevalcev na vseh nivojih odločanja družbe. Vse te teme predstavljajo tudi bistvene dele deklaracije.

S strani države Slovenije smo se Blejskega strateškega foruma za mlade udeležili predstavniki slovenske salezijanske inšpektorije, natančneje Fundacije Don Bosko. Ta se preko svojih dejavnosti zavzema za socialno vključenost vseh, predvsem pa mladih, ki jih ogrožajo različne socialne in izobraževalne prepreke ter za pravično in trajnostno družbo, ki je odprta za vse ljudi vseh starosti in izvorov. In prav te tematike smo kot ključne izpostavili pri pripravi omenjene deklaracije.

V sklopu foruma je Slovenijo obiskal tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin, ki nas je na srečanju nagovoril, v Marijinem svetišču na Brezjah pa daroval sveto mašo za Evropo.

Želimo si, ne le za mlade in posameznike Evropske unije, temveč za vse mlade sveta, da bi imeli priložnost izražanja svojih mnenj ter sooblikovanja družbe, ki je pravična in nudi enake možnosti za vse.

Maja Žibert, Fundacija Don Bosko

Morda vas zanima tudi