V korak z mladimi.

24 ur posvečenih Njemu

Mladi so se zbrali na aprilskem Srečanju z Bogom

Na večer drugega aprilskega torka se je več kot 50 mladih ponovno zbralo v dvorani rakovniškega gradu na katehezah za študente in mlade v poklicih, ki jih pripravlja salezijanec Klemen Balažič.

Tokrat je bilo govora o Gospodovem dnevu, 24 ur posvečenih Njemu. V zanimivi primerjavi judovske tradicije spoštovanja počitka in današnjega dela v pretočni družbi, kot jo imenuje sociolog Zygmunt Bauman, so mladi lahko prisluhnili in razmišljali o svojem odnosu do dela, potrošništva, prilagodljivosti, ki pogosto vodijo v malikovanje. Če je sveti Benedikt utemeljil delo kot Božjo postavko, ki je častno in dobro, pa se danes ponovno vračamo v antične čase, ko delo postaja zasužnjujoče in za edina stvar preživetja.

In kje ima danes mesto Gospodov dan, nedelja? Če je v starih časih vse delovalo po principu urejenosti in ritma, je v današnji družbi uporabnosti in zavrženosti za kristjane nedelja stalnica in znamenje trdnosti, znamenje zvestobe in vere, priložnost, da se ozremo na prehojeno pot in se Bogu zahvalimo zanjo. Mladi so nadalje prisluhnili nekaterim mislim praktičnega vidika praznovanja nedelje, vpliva počitka na naše telo in graditve odnosa z Bogom in občestvom.

Svoje premišljevanje so mladi nadaljevali ob Najsvetejšem, imeli so priložnost za pogovor ali spoved, v pesmih pa jih je spremljala priložnostna glasbena skupina, ki z veseljem zaigra na teh srečanjih.

Zadnje srečanje v tem šolskem letu bo 7. maja.

Morda vas zanima tudi