V korak z mladimi.

28. vrhovni zbor: korona zbor

Inšpektor Marko Košnik v štirih delih predstavlja vtise, potek in zapise z 28. vrhovnega zbora salezijanske družbe, ki je od 15. februarja potekal v Valdoccu in se je predčasno zaključil 14. marca 2020. Drugi del namenja epidemiji, ki je močno vplivala na potek zbora.

Posebnost zbora je bila tudi njegova digitalizacija in ekološka usmerjenost. Imeli smo notranje omrežje z svojim portalom, na katerem smo lahko dostopali do dokumentov zbora, na dosegu rok so bili vsi podatki družbe, na voljo smo imeli vse informacije. Tudi prijava za besedo in volitve so potekale s preprostim klikom v posebnem sistemu, ki je zagotavljal varnost in diskretnost. Več kot leto dolge priprave in natančen program je pomenil, da bo vse potekalo gladko.

Vse bolj pa je potek zbora začel ogrožati zunanji dejavnik oz. tihi gost, ki se je vsilil v malodane vsak pogovor in je nehote postal tema št. 1: širjenje koronavirusne bolezni COVID-19.

Ob prihodu so nam strokovnjaki na računalnike naložili nov antivirusni program, toda nihče ni pomislil, da bo 28. vrhovni zbor zaznamoval virus druge vrste. Zgodilo se je soočenje z pandemijo koronavirusa. Hitro smo se znašli in se zaščitili tudi pred tem virusom. Storili smo po don Boskovem zgledu. Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je blagoslovil svetinjice Marije Pomočnice. Nato je vsakemu zborovalcu izročil eno, da bi jo nosil z vero in zaupanjem v Marijo Pomočnico. Pod njenim plaščem smo bili varni. Nihče od 250 zborovalcev do sedaj še ni zbolel.

Čeprav smo do zadnjega upali, da se to ne bo zgodilo, smo zaradi izrednih razmer in ukrepov italijanske vlade 28. vrhovni zbor predčasno zaključili. Prvič v zgodovini. Vse je enkrat prvič, zato je tudi 28. vrhovni zbor postal poseben, saj se bo v salezijansko zgodovino zapisal kot korona zbor.

Marko Košnik, inšpektor

Morda vas zanima tudi