V korak z mladimi.

28. vrhovni zbor: pogled naprej

Inšpektor Marko Košnik v četrtem in zadnjem delu štirih delih povzema govor ponovno izvoljenega vrhovnega predstojnika ob zaključku 28. vrhovnega zbora salezijanske družbe.

Še isti večer po ponovni izvolitvi je 10. don Boskov naslednik, vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, predstavil svoj govor s pogledom v prihodnost. V uvodu je poudaril je, da gre za resnično poseben zbor, ki je zaznamovan z okoliščino koronavirusa. Toda ali verjamemo, da nam Bog govori tudi po tem? Ali verjamemo, da nam Bog govori po izkušnji resničnega bratstva, ki smo ga doživeli tu na zboru v Valdoccu? Ali verjamemo, da nas je Marija varovala in obvarovala s svojo materinsko roko? To ni sad neke načrtne strategije, ampak je sad Duha. Da, Bog nam še kako govori in nas nagovarja, četudi na koncu nismo uspeli izdelati nobenega dokončnega dokumenta. Ne smemo dovoliti, da bi bila naša srca zaradi tega podvržena obupu. Pred nami so namreč mnogi jasni izzivi.

Prvi izziv, ki se dotika vsakega salezijanca in vsake inšpektorije, je rast v karizmatični identiteti. To pomeni rast v salezijanski duhovnosti in karizmi, to pomeni še bolj gojiti in poglabljati salezijansko identiteto. Gre za najlepši izziv.

Drugi izziv je, da se vrnemo k don Bosku, kar za nas salezijance konkretno pomeni imeti srce, ki močno ljubi mlade, pomeni vrniti se med mlade. Gre za »zakrament salezijanske navzočnosti«.

Tretji izziv je formacija. Vzgajajmo nove generacije salezijancev, kot bi jih vzgajal don Bosko danes.

Četrti izziv je revščina mladih. Reči salezijanec danes pomeni biti malo »nor«. Pomeni, da ljubimo z resničnim salezijanskim srcem, ki je noro od ljubezni do najrevnejših. Če se oddaljimo od najrevnejših, bi to za nas pomenilo konec salezijanske karizme. Gre za radikalno, prednostno, osebno, strukturno izbiro mladih, ki so zapostavljeni in izpostavljeni kakršnemkoli izkoriščanju in zlorabi.

Peti izziv je misijonarsko navdušenje. Ne gre za denar, gre za izmenjavo oseb. Pospešujmo medsebojno personalno velikodušnost, da odgovorimo na potrebe misijonov, migracij, revščine in solidarnosti.

Šesti izziv je salezijanska družina. Obudimo zaupanje in vero v salezijansko družino.

Vrhovni predstojnik je ob koncu svoj govor zaključil v ozračju močne prepričanosti in odločnosti, da za naslednje šestletje ne potrebujemo drugega kot preprosto in močno vero v Gospoda, zaupanje v don Boskovo karizmo in praktično strategijo.

Marko Košnik, inšpektor

Morda vas zanima tudi