V korak z mladimi.

30 let Oratorija v Sloveniji

Voditelj Oratorija Slovenija, Boštjan Jamnik, se je zahvalil animatorjem za pričevanje vere.

Prvega septembra je v dolini pod svobodnim soncem kljub slabemu vremenu vrelo od mladostnega veselja, navdušenja in pričevanja. Ob sklepu letošnjih poletnih oratorijev, skoraj 300 jih je potekalo po vsej Sloveniji, se je v Želimljem na Animatlonu zbralo skoraj 400 voditeljev in animatorjev.

Pri zahvalni sveti maši jih je nagovoril voditelj Oratorija Slovenija Boštjan Jamnik. Opozoril je na talente, ki so jih voditelji in animatorij v teh 30 letih množili in bogatili po svetopisemskem zgledu. S tem so postali Božji sodelavci, ki se niso ustrašili mnogih izzivov, težav in ovir.

Po don Boskovem zgledu so se salezijanci in sestre salezijanke pred 30 leti lotili nečesa novega, stopili na neznano pot z jasnim ciljem doseči otroke in mlade ter z njimi deliti Božje talente. Salezijanski način sodelovanja z animatorji in spremljanja otrok ostaja najpomembnejši del Oratorija tudi danes. Duhovno spremljanje je temelj, na katerem lahko gradimo vse štiri stebre oratorija. S spremljanjem se ustvarja povezovanje, skupno načrtovanje in delovanje, kar je izrednega pomena za rast animatorjev in bogatenje njihovih talentov. Iz tega pa se razvija pristno salezijansko vzgojno okolje v don Boskovem duhu.

Jamnik se je mladim zahvalil za vse dosedanje prostovoljno delo, ki je postalo poslanstvo pričevanje vere, upanja in poguma. To je tudi najboljša popotnica, obogatena s spodbudami in smernicami papeža Frančiška, ki naj Oratorij in njegove udeležence spremlja tudi v prihodnje.

Seveda se je v teku dneva dogajalo še marsikaj. Udeleženci so izbrali najboljšo oratorijsko fotografijo, ki so prispele na natečaj. To so naredili na oratoriju Radlje ob Dravi. Mladih animatorjev ni oviral ne dež ne mraz, da se ne bi pogumno podali na oviratlon in premagali vse ovire. Ob koncu jih je čakalo še pristno druženje ob smehu, pripovedovanju oratorijskih dogodivščin in pikniku s slastnimi čevapčiči.

Več si lahko preberete in ogledate na spletni strani oratorij.net.

Morda vas zanima tudi