V korak z mladimi.

60. obletnica smrti Božje služabnice Matilde Salem

27. februarja obhajamo 60. obletnico smrti Božje služabnice Matilde Salem (1904-1961), žene, laikinje, dejavne v ljubezni, ki je zahvaljujoč tudi salezijancem na Bližnjem vzhodu, živela pristno življenje vere in dobrote do tolikih potrebnih.

Matilda Chelhot se je rodila 15. novembra 1904 v Alepu. Udobno družinsko stanje ji ni preprečevalo globokega notranjega življenja 15. avgusta 1922 se je poročila z Georgesom Eliasom Salemom. Veselje zakonske zveze pa ji je kmalu skalila nezmožnost, da bi postala mati. Mož je bil krhkega zdravja in 26. oktobra 1944 je postala vdova. Lahko bi si zgradila življenje na lepoti, bogastvu, plemenitem obnašanju in izbranih prijateljstvih. A je nič od tega ni osvojilo: odkrila je namreč svoj pravi poklic. Popolnoma in z vso ljubeznijo se je posvetila bližnjim.

Njena družina so postali revni mladi v njenem mestu. V sodelovanju z grškokatoliškim škofom v Alepu, msgr. Izidorjem Fattalom, je uresničila velikopotezen načrt, ki ga je v oporoki zapustil mož Georges in v to vložil vse prihodke, ki jih je ustvaril s svojim uspešnim trgovanjem. »Fundacija Georges Salem«, zaupana salezijancem, ki so prišli leta 1947, je odslej postal njen dom in njena družina.

Bogatile so jo različne duhovne izkušnje: bila je salezijanska dobrotnica, hči sv. Frančiška Asiškega, soustanoviteljica Ustanove Neskončne Ljubezni. Ni je bilo dobrodelne ustanove, ki je ne bi podpirala: Katehetsko društvo, Vincencijeva konferenca, poletni tabori za revne in zapuščene otroke, Rdeči križ, islamska dobrodelnost, ustanova za mlade prestopnike …

Na binkoštni ponedeljek 1959 je izvedela, da ima raka. Odgovor na zdravnikovo diagnozo je bil kratek: »Hvala, moj Bog.« Njen križev pot je trajal 20 mesecev. V oporoki je razdelila vse svoje premoženje dobrodelnim ustanovam, da je lahko dejala: »Umrla bom v hiši, ki ni več moja.« Umrla je v sluhu svetosti 27. februarja 1961, stara 56 let. Pokopana je v salezijanski cerkvi v Alepu.

Postopek za razglasitev svetosti Matilde Salem obravnava ženo in laikinjo z Bližnjega vzhoda, ki je živela evangeljsko sposobnost »videti s srcem« in jo uresničevala v ljubezni do mladih, delala za edinost kristjanov, svetost duhovnikov, spodbujala evangeljsko ljubezen do vseh potrebnih, tako kristjanov kot drugače verujočih. Bila je Kristusova učenka po zgledu evangeljskih žena, ki so sledile Jezusu in svoje dobrine namenjale službi nebeškega kraljestva.

Danes je njeno pričevanje žene miru in sprave še toliko bolj svetlo v dramatičnem položaju, ki že več kot deset let pretresa njeno ljubljeno domovino Sirijo.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi