V korak z mladimi.

75. obletnica smrti častitljivega Avgusta Hlonda, salezijanskega kardinala

22. oktobra 2023 je minilo 75 let od smrti častitljivega kardinala Augusta Hlonda, salezijanca, primasa Poljske in ustanovitelja Družbe Kristusove za poljske izseljence. Na Poljskem so v krajih, povezanih z Božjim služabnikom, obhajali različne spomine.

V varšavski katedrali, kjer je njegov grob, so se 22. oktobra zvečer verniki zbrali k skupni molitvi, ki jo je vodil varšavski nadškof kardinal Kazimierz Nycz.

Praznovanje je potekalo tudi v Gnieznu, kjer hranijo njegovo srce. Člani Družbe Kristusove so se udeležili slovesne evharistije, ki jo je vodil mag. Wojciech Polak, nadškof v Gnieznu in primas Poljske. V homiliji, ki jo je imel generalni predstojnik Družbe Kristusove Krzysztof Olejnik, se je spomnili zaslug pastoralne službe kardinala Hlonda: spodbujanje apostolata laikov v življenju Cerkve in zavzemanje za oblikovanje moralne vesti vernikov. Spomnil se je tudi svetega Janeza Pavla II., ki je v svojem pontifikatu začel uresničevati preroške besede, ki jih je kardinal Hlond izrekel na smrtni postelji: »Bojujte se pod varstvom blažene Device Marije. Zmaga, ko pride, bo zmaga Najsvetejše Matere.«

Avgust Hlond se je večkrat mudil v salezijanskih zavodih na Slovenskem. Leta 1915 in 1919 je salezijancem na Rakovniku pridigal duhovne vaje. Konec junija 1935 je kot papeški legat sodeloval na drugem evharističnem kongresu, 1939 pa je bil kot legat na šestem mednarodnem srečanju Kristusa Kralja, prav tako v Ljubljani.

V rojstnem kraju kardinala Hlonda, Brzęczkowicah, so pripravili molitveno srečanje, ki ga je vodil msgr. Grzegorz Olszowski, pomožni škof nadškofije Katovice.

Tudi salezijanci, ki delujejo v župniji sv. Janeza Boska v Szczecinu, v poljski inšpektoriji Piła, so se 21. oktobra pri srečanju gorečnežev živega rožnega venca spomnili častitljivega Avgusta Hlonda s slovesno evharistijo, ki jo je daroval nadškof v Szczecinu Andrzej Dzięga. V homiliji, ki jo je imel msgr. Henryk Wejman, pomožni škof nadškofije, je poudaril prispevek kardinala Hlonda pri izgradnji pastoralnih struktur v pokrajinah Odre in Baltskega morja in je oktobra 1947 osebno obiskal te dežele kljub nadlegovanju državnih organov. Spomnili so se tudi velike predanosti in marijanskega navdiha njegovemu pastoralnemu delovanju, skupaj z neverjetno in globoko sposobnostjo branja znamenj časa: »Skozi utrujenost, bolečino, ponižanje, kri in svetost Cerkve gremo naproti eni največjih Kristusovih zmag.«

Sledil je simpozij z dvema govoroma, ki sta imela za cilj posodobiti pričevanje častitljivega Avgusta Hlonda. Salezijanec Jarosław Wąsowicz je spregovoril na temo »V duhovni šoli primasa Avgusta Hlonda: nadškof metropolit Antoni Baraniak SDB«; Jan Łopuszański pa je obravnaval temo »Primas tisočletja (kardinal Stefan Wyszyński), duhovni dedič svojih predhodnikov«. Vicepostulator Bogusław Kozioł, SChr, je predstavil stanje postopka za beatifikacijo in vse spodbudil k molitvi za priprošnjo salezijanskega kardinala Avgusta Hlonda.

ANS

Morda vas zanima tudi