V korak z mladimi.

Njegov vpliv, ki se čuti še danes

Nikoli se mi ni zdelo, da bi bil don Bosko sam zelo navzoč v mojem življenju. Med svetniki ni bil on nikoli moj prvi priprošnjik. Še med prvih deset najljubših ne vem, če bi ga lahko uvrstila. Tudi doma mu nismo nikoli posvečali posebne pozornosti in ne vem, ali bi pred prihodom v Želimlje znala o njem povedati kaj več kot to, da je ustanovil salezijance.

Odkar sem pred štirimi leti prišla v Želimeljsko dolino, se je moje življenje korenito spremenilo. Toliko novih ljudi, izkušenj in spoznanj.

Vendar pa se kljub pogostemu omenjanju in podrobnem spoznavanju don Boska nisem počutila nič bližje njemu. In res nisem razumela zakaj. Kako se me lahko tako carski svetnik ne dotakne?

Šele zdaj ugotavljam, zakaj sem tako čutila. V resnici sem bila slepa, ali pa morda samo slabovidna. Ljudje, ki so sledili njegovim sanjam, njegovim navodilom o delu z mladimi, danes vsakodnevno vplivajo na moje življenje in ga spreminjajo ter sooblikujejo. Kako velik vpliv je imelo njegovo delo pred dvesto leti na moje zdajšnje vsakdanje življenje. Njegov duh me nagovarja po ljudeh, ki sledijo njegovemu poslanstvu.

Ema Nagode, 4. vzgojna skupina Doma Janeza Boska Želimlje