V korak z mladimi.

Ta »stric« je spremenil …

»Hej! Kdo je že tisti »stric«, ki ga ti pogosto omenjaš, ko govoriš o mladih in šoli?« – »A misliš don Boska?« – »Ja, nekaj takega …«

To je nekdo, za katerega sem – pred odločitvijo, da grem v salezijansko ustanovo – le bežno slišala kdaj pa kdaj in vedela le nekaj osnovnih stvari, kot za vsako takšno osebo.

Na prvi pogled bi nekateri rekli, da ni nič posebnega, ampak v njegovem pogledu in mimiki sem takoj začutila nekaj več. Nekakšno bližino, predanost nam. Prebirala sem in kmalu spoznala, da berem o izjemni osebnosti. Zakaj mi je on namenil, da ga spoznam? – Zato ker je bil oseba, ki jo resnično potrebujem(o) v mladostništvu!

Potrebujem nekoga, ki me bo vodil in navdihoval; ki me ne bo učil samo verouka, ampak se bo z mano pogovarjal o aktualnih stvareh z drugačnim pogledom in bo z mano v zunanjem svetu – med zabavo, aktivnostmi; ki ne bo na oddaljen; ki me bo pri sveti spovedi resnično slišal, se pogovoril in pomagal; nekoga, ki bo imel vse to in mi bo lahko pomagal spremeniti življenje! To je delo don Boska, ki je spremenil svoje življenje, zato da je bil z mladimi in tako spremenil tudi njihovo življenje. Verjetno sem se ravno zaradi tega počutila tako domače v njegovih krajih. Povsod se je čutila prav posebna energija in njegov zaklad.

Ta »stric« je spremenil moje dojemanje svetosti in sveta. Njegove misli, dejanja so vodilo in navdih, ki kroji mojo prihodnost. Hvala, don Bosko, oče in učitelj mladih!

Manca Mirka Slosar, 6. vzgojna skupina Doma Janeza Boska Želimlje