V korak z mladimi.

Akash Bashir: na poti priznanja mučeništva

Na praznik sv. Frančiška Saleškega, 24. januarja 2022, so v Vatikanu objavili novico, da je Sveti sedež 9. novembra 2021 odobril Nulla osta odprtje postopka za priznanje mučeništva Akasha Bashirja (1994-2015), laika in don Boskovega bivšega gojenca.

Pakistanec Akash Bashir je 15. marca 2015 žrtvoval svoje življenje, ko je samomorilskemu napadalcu preprečil vstop v cerkev sv. Janeza v Youhanabadu, v krščanski četrti pakistanskega mesta Lahore. Akash Bashir je bil star 20 let in je študiral na Tehničnem inštitutu »Don Bosco« v Lahoreju. Kot prostovoljec se je pridružil varnostnikom.

Tistega nesrečnega 15. marca je kot vsako nedeljo opravljal svoje delo. Zadolžen je bil za varnost pri vhodu v cerkev sv. Janeza. Med budnim spremljanjem je izvedel, da so napadli anglikansko Kristusovo cerkev kakih 500 metrov stran. Akash je tako skušal zavarovati območje cerkve sv. Janeza, ko je zagledal nekoga teči k stavbi. Bil je terorist, ki je nameraval izvesti samomorilski pokol. Akash se mu je postavil po robu in ga slušal ustaviti. Moški mu je grozil z izjavo, da ima na sebi eksploziv, a mladeniča to ni prestrašilo. Tesno se ga je oklenil in mu preprečil vstop v cerkev. Terorist se je razstrelil in poleg sebe ubil Akasha ter dva druga človeka. Akash je s svojim dejanjem rešil življenje več kot sto ljudi.

»Zgodovino Cerkve močno zaznamujejo možje in žene, ki so s svojo vero, ljubeznijo in življenjem kot svetilniki, ki so razsvetlili in skozi čas nadaljujejo razsvetljevati  mnoge generacije,« je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime zapisal leta 2019. Za kristjane v Youhanabadu, za Božjo Cerkev v Pakistanu in za vso salezijansko družino je Akash s svojo veliko vero prav to: svetilnik in vzor posnemanja. Mnogi se zgrinjajo na njegov grob v molitvah in priprošnjah.

Njegovo pogumno dejanje še danes navdihuje pakistanske katoličane na njihovi vsakdanji poti ter jih spodbuja, da ne obupajo pred tolikimi izzivi in preganjanji, s katerimi se soočajo. Svetel zgled Akasha Bashirja, salezijanskega bivšega gojenca, se širi po vsem svetu. Utelesil je Jezusove besede: »Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje« (Jn 15,13).

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi