V korak z mladimi.

Ali me ljubiš? Hodi za menoj!

Tomaž Stojc je izpovedal prve redovne zaobljube

Praznik Marijinega rojstva imamo Slovenci za velik praznik. Tudi salezijanci in salezijanska družina v Sloveniji ima razloge za zahvaljevanje Bogu. V Valdoccu je Tomaž Stojc s Homca, skupaj z novinci iz Italije, Malte in Avstrije, izpovedal prve redovne zaobljube v salezijanski družbi in postal salezijanec.

Z molitvijo in s svojo prisotnostjo so ga prišli bodriti tudi družina, domači in farani s Homca ter sošolci, prijatelji in znanci z raznih koncev Slovenije, ki so pod vodstvom Janeza Suhoveršnika in Klemna Balažiča tudi poromali po don Boskovih krajih. Prav tako so v Valdocco na slovesnost prišli slovenski inšpektor Marko Košnik in mnogi mlajši sobratje iz Slovenije, ki so po sveti maši skupaj z romarji pripravili pravi sprejem novemu salezijancu Tomažu s pesmijo, darili in domačimi dobrotami. Ob čestitkah, solzah in smehu ni manjkala niti harmonika in slovenska pesem.

Sveto mašo v baziliki Marije Pomočnice, ki se je do zadnjega kotička napolnila z mladimi in salezijanci, je vodil vikar vrhovnega predstojnika Francesco Cereda. V nagovoru se je navezal na svetopisemske odlomke, ki smo jih slišali pri sveti maši. Tako kot se je prerok Jeremija prepustil Bogu, je tudi nove salezijance povabil, naj Bogu dopustijo, da jih napolni z darovi in jih vodi na tej poti. Postati salezijanec namreč ni privilegij, temveč služenje. Cereda je še dodal, da sami ne morejo postati spremljevalci in voditelji mladih, če sami ne bodo imeli voditelja in duhovnega spremljevalca.

Nato je spomnil na evangeljski odlomek, kako Jezus Petru po njegovi trikratni potrditvi ljubezni zaupa poslanstvo vodenja Cerkve. Tudi nove salezijance je Jezus poklical k ljubezni za druge in jim podelil poslanstvo, naj bodo darežljivi. Tako kot so apostoli bili najprej Jezusovi učenci, tudi salezijanci ne morejo izvrševati poslanstva, če niso najprej Jezusovi učenci. Ob koncu nagovora je novim salezijancem za zgled postavil Marijo.

Novi salezijanec Tomaž se vrača domov na Rakovnik na nadaljnjo salezijansko formacijo, leto neposredne priprave na salezijansko življenje pa je v Pinerolu v skupini 19 mladih iz Italije, Francije, Nemčije, Irske in Malte začel tudi Slovenec Matija Omejec iz Stične. Vsa salezijanska družina je zato vabljena k nadaljnji molitvi in spremljanju Matija in drugih mladih, da bi vedno znova odgovarjali Božjemu klicu in hodili po Njegovi poti.

Morda vas zanima tudi