V korak z mladimi.

Ángel Fernández Artime bo postal kardinal

Napoved in potek dogodkov

Po tednih pričakovanja celotne salezijanske družine bo v soboto, 30. septembra 2023, sveti oče Frančišek Ángela Fernándeza Artimeja, vrhovnega predstojnika salezijancev, slovesno umestil v kardinalski zbor na javnem konzistoriju, na katerem bo umeščenih še 20 novih kardinalov, vključno z nadškofi, škofi, patriarhi in duhovniki.

Slovesnost bo prvič v Frančiškovem pontifikatu potekala na trgu pred baziliko svetega Petra in ne v vatikanski baziliki. Začela se bo ob 10. uri in vključuje obred polaganja klobuka, izročitev prstana in dodelitev naslova ali službe vsakemu od 21 imenovanih kardinalov.

Novi kardinal Ángel Fernández Artime bo od 11.30 do 13.30 sprejel vljudnostni obisk družine, don Boskovih prijateljev in članov salezijanske družine, ki mu bodo lahko čestitati za ovo cerkveno službo, ki mu jo je zaupal papež.

Slavnostni dan se bo nato nadaljeval s praznovanjem na Centralnem salezijanskem sedežu pri Srcu Jezusovem, za visoke predstavnike pa na španskem veleposlaništvu pri Svetem sedežu.

Eden najbolj pričakovanih trenutkov mednarodne salezijanske družine naslednji dan, v nedeljo, 1. oktobra 2023, ob 11. uri, ko bo 10. don Boskov naslednik kot kardinal vodil prvo sveto evharistijo v bazilika Srca Jezusovega. To bo pomembna gesta, izraz osebne predanosti vrhovnega predstojnika, pa tudi želja Družbe, da bi ta bazilika, ki je don Boska stala toliko truda, znova zaživela v vlogi mednarodnega središča pobožnosti do Srca Jezusovega.

Nazadnje ne gre pozabiti, da bo med prvimi obveznostmi vrhovnega predstojnika kot kardinala tista v sredo, 4. oktobra 2023, ko bo ob 9. uri na trgu sv. Petra papež Frančišek vodil evharistično slavje ob začetku rednega zasedanja škofovske sinode. Ob tej priložnosti so vsi novoustanovljeni kardinali povabljeni k somaševanju s svetim očetom, skupaj s preostalim kardinalskim zborom in patriarhi, nadškofi, škofi in duhovniki, člani sinode ter drugimi nadškofi, škofi in duhovniki s posebno vstopnico.

Imenovanje vrhovnega predstojnika don Boskovih salezijancev za kardinala je že samo po sebi izjemen dogodek, saj je brez primere v zgodovini salezijanske družbe. Zato že zdaj v Družbi in v salezijanski družini tli globoko pričakovanje in hvaležnost za imenovanje, znak pozornosti in spoštovanja tudi do don Boska in njegove karizme. Veliko salezijanskih inšpektorjev, škofov in kardinalov, pa tudi predstojnikov in voditeljev različnih skupin salezijanske družine, se bo v soboto zbralo v Rimu ob Ángelu Fernándezu Artimeju, vrhovnem predstojniku salezijancev in očetu edinosti salezijanske družine.

Večino dogodkov bo mogoče spremljati na spletnih povezavah salezijanske agencije ANS ter Vatican News.

ANS

Morda vas zanima tudi