V korak z mladimi.

Ángel Fernández Artime ponovno vrhovni predstojnik salezijancev

28. vrhovni zbor salezijanske družbe je za vrhovnega predstojnika salezijancev, za šestletje 2020-2026, ponovno izvolil in potrdil dosedanjega don Boskovega naslednika Ángela Fernándeza Artimeja. Izvoljen je bil v prvem krogu volitev.

59-letni Ángel Fernández Artime se je rodil 21. avgusta 1960 v kraju Gozón-Luanco, Asturja, Španja. Prve redovne zaobljube je naredil 3. septembra 1978, večne pa 17. junija 1984 v Santiago de Compostela. V duhovnika je bil posvečen 4. julija 1987 v Leónu.

V nekdanji španski inšpektoriji León je zaključil študij pastoralne teologije ter diplomiral tudi iz filozofije in pedagogike.

Inšpektor Marko Košnik in delegat Bogdan Kolar sta mu ob ponovni izvolitvi čestitala in izročila »slovensko darilo«, podobo Božjega služabnika Andreja Majcna iz gline, ki ga je naredila lončarka Urša Ambrož iz lončarskega centra DUO Veržej. Vrhovni predstojnik ga je z veseljem sprejel in takoj namignil, kam bo podobo obesil z željo, da bi šel postopek za razglasitev čimprej naprej.

Bil je delegat za mladinsko pastoralo, ravnatelj šole v kraju Ourense, član sveta in inšpektorialni vikar od 2000 do 2006. Bil je član tehnične ekipe v pripravi za 26. vrhovni zbor. Leta 2009 je bil imenovan za inšpektorja salezijanske inšpektorije Južna Argentina, kjer je imel priložnost osebno sodelovati s tedanjim nadškofom v Buenos Airesu, kardinalom Jorgejem Mariom Bergogliem, sedanjim papežem Frančiškom.

Decembra 2013 je bil imenovan za inšpektorja nove španske inšpektorije Marija Pomočnica, a te službe nikoli ni opravljal, saj je bil še pred prevzemom na 27. vrhovnem zboru, prav tako v prvem krogu volitev, izvoljen za vrhovnega predstojnika salezijanske družbe. To se je zgodilo 25. marca 2014.

Morda vas zanima tudi