V korak z mladimi.

Animacijski obisk salezijanske pokrajine vzhodna Azija–Oceanija

Po petih srečanjih, ki jih je vrhovni predstojnik s svojim svetom opravil leta 2023 v salezijanskih pokrajinah, tako srečanje, ki je animacijsko orodje za vrhovnega predstojnika in vrhovni svet za preverjanje napredka za zagotavljanje zbliževanja in enotnosti, poteka v salezijanski pokrajini vzhodna Azija in Oceaniji. Salezijanski predstojniki so se od 14. do 17. februarja 2024 zbrali v vietnamskem K’Longu.

Na srečanju sodeluje okoli 100 salezijancev: kardinal Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijancev s člani vrhovnega sveta, inšpektorji z inšpektorialnimi sveti ter predstojniki vizitatorij iz te pokrajine.

Salezijanska pokrajina vzhodna Azija–Oceanija vključuje salezijance in navzočnosti, ki so razširjene v 8 inšpektorijah (Avstralija, Kitajska, Južna Koreja, severni Filipini, južni Filipini, Japonska, Tajska in Vietnam) in 4 vizitatorijami (Mjanmar, Indonezija, Vzhodni Timor ter Papua Nova Gvineja in Salomonovi otoki). Vzhodna Azija–Oceanija je pokrajina z največjim številom inšpektorialnih delegatur: Kambodža pripada Tajski; Mongolija in severni Vietnam pripradata Vietnamu, Pacifik pripada Avstraliji in Pakistan, ki je pod okriljem južnih Filipinov.

Na številčni ravni je pokrajina vzhodna Azija–Oceanija dom približno 1.420 salezijancem, razpršenim po 19 državah (Avstralija, Kitajska, Južna Koreja, Filipini, Japonska, Tajska, Vietnam, Mjanmar, Indonezija, Vzhodni Timor, Papua Nova Gvineja, Salomonovi otoki, Kambodža, Mongolija, Pakistan, Nova Zelandija, Tajvan, Fidži in Samoa), število novincev pa je s približno 50 člani tretje največje v salezijanski družbi.

Srečanje se je začelo v sredo, 14. februarja, z jutranjo sveto mašo, prvimi uvodnimi prispevki, pozdravom vrhovnega predstojnika in poročilom pokrajinskega svetovalca Josepha Nguyena Thinh Phuoca. Po predstavitvah delovnih skupin je popoldne udeležence nagovoril Stefano Martoglio, vikar vrhovnega predstojnika, ki je izpostavil tri vprašanja za nadaljnji razmislek in izmenjavo.

V četrtek, 15. februarja dopoldne je navzoče nagovoril vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Miguel Angel García Morcuende na temo poslanstva, ki ga sooblikujejo laiki; sledilo je delo v skupinah in nato trenutek razprave. Popoldne je bila v središču pozornosti vloga salezijanske družine kot »apostolskega gibanja v salezijanskem poslanstvu«. Temo je razvil Joan Lluís Playá, osrednji delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino, ki so jo udeleženci poglobljeno dopolnjevali v času osebnega študija, v skupinskih razpravah in v dialogu celotne skupščine.

Vodilna tema petkovega dopoldneva, 16. februarja, je bila »Usposabljanje za dosego trdne salezijanske identitete v tekočem svetu«, ki jo je podal vrhovni svetovalec za formacijo Ivo Coelho. Popoldne je vrhovni ekonom, salezijanec brat Jean Paul Muller, spregovoril o temi samooskrbe in solidarnosti. Dan se je zaključil z bratskim večerom, ki so ga obogatile predstave in predstavitve velike kulturne raznolikosti pokrajine.

Zadnji delovni dan bosta potekali dve delovni seji: dopoldne nagovor vrhovnega svetovalca za misijone Alfreda Maraville, ki se bo nanašal na misijonski duh, ki ga je treba gojiti v pokrajini; popoldne pa poročilo vrhovnega svetovalca za družbeno komuniciranje Gildasia Mendesa o krepitvi komunikacijskega usposabljanja za salezijance v zvezi z digitalnim svetom.

Skupinski obisk se bo zaključil s pripravo načrta za salezijansko življenje v tej pokrajini.

Obisk pokrajine Vzhodne Azije–Oceanije je predzadnji od skupinskih obiskov sedmih salezijanskih pokrajin, ki so se začeli marca 2023 z obiskom južne Azije in nato nadaljevali z južno Ameriko, Interameriko, srednjo in severno Evropo ter Sredozemljem.

Od 19. do 24. februarja 2024 se bo »potovanje« svetovne animacije in spremljanja končalo s skupnim obiskom pokrajine Afrika-Madagaskar, ki bo potekalo v Ruandi.

ANS

Morda vas zanima tudi