V korak z mladimi.

»Apostolska spodbuda poudarja pomembnost hoditi z mladimi«

Salezijanec Rossano Sala o posinodalni spodbudi 'Živi Kristus, naše upanje'

Salezijanec Rossano Sala nosi v svojem DNK pozornost do mladih. Na zadnji škofovski sinodi o mladih je bil njen posebni tajnik. Pretekli teden se je mudil v Španiji, kjer je imel na Cerkveni univerzi sv. Damijana konferenco ob predstavitvi svoje knjige »Mladinska pastorala: evangelizacija in vzgoja mladih.« Po njegovem mnenju bo apostolska spodbuda, ki jo je danes podpisal papež Frančišek v Loretu, služila nadaljevanju sinodalne poti, ki »se ne konča, dokler ne bo dosegla vsake krajevne Cerkve.«

Dejali ste, da sinoda ni omejena le na sinodalno zasedanje, temveč je to že prej začeta pot, ki se nadaljuje tudi po zasedanju. Kje se glede na to nahaja mladinska pastorala?

Pričakujemo posinodalno apostolsko spodbudo papeža Frančiška. Izdano je že bilo delovno gradivo, ki je v osnovi služilo sinodalnemu zasedanju; nato zaključni dokument, ki je sad sinode in se ne sme končati, dokler ne doseže vsake krajevne Cerkve … Pomenljiva sta kraj in datum, ki ju je papež Frančišek izbral za predstavitev okrožnice: 25. marec, praznik Marijinega oznanjenja in Loreto. Marijin ‘da’ je začetek poti in na simboličen način spominja, da tudi mi začenjamo novo pot.

Katere so osrednje točke papeževega dokumenta?

Ena je gotovo ‘sinodalnost’. Sam papež Frančišek je dejal, da je pot sinodalnosti tista, ki jo Bog pričakuje od Cerkve v tretjem tisočletju. Brez sinodalnosti ne bo močnega misijonskega naboja. Dejal bi, da se odpira potreba po skupni hoji z mladimi; ne samo vabilo mladim na pot, temveč Cerkev, ki se spreminja v gibanje, ki prevzema dinamiko mladih … S tem dokazuje željo po spletanju novih odnosov s svetom mladih, dinamiko nove bližine in prijateljstva, ki se v predlagani skupni poti poglablja.

Kako naj Cerkev posluša in se približa današnjim mladim?

Osnovni motiv sinode je bil, svetopisemsko gledano, dogodek učencev iz Emavsa, kjer se prvi korak ni zgodil zaradi potrditve, temveč zaradi vprašanja. Ko se vprašanje odpre poslušanju in ko se poslušanje vživi v drugega, se poslušalca dotakne ter spremeni njegovo srce. Preverjanje pravega poslušanja je spreobrnitev srca.

Kakšna je prihodnja smer mladinske pastorale?

Omenil bi tri reči. Prvič: ponovno si pridobiti bližino sveta mladih. Drugič: ponovno premisliti krščanstvo, izhajajoč iz poklicnega vidika in poosebitve življenja po veri. In končno: obnoviti mladostni dinamizem Cerkve.

Vir: Alfa y Omega, povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi