V korak z mladimi.

Artemij Zatti, prvi salezijanec brat svetnik

Pogovor z Pierluigijem Cameronijem, vrhovnim postulatorjem salezijanske družine

Kako ste kot vrhovni postulator salezijanske družine sprejeli novico o priznanju čudeža na priprošnjo salezijanca brata Artemija Zattija?

Sprejel sem jo z velikim veseljem in hvaležnostjo Gospodu za to znamenje njegove milosti, dano Cerkvi in ​​celotni salezijanski družini. Hvala tudi papežu Frančišku. Omeniti velja, da sveti oče goji veliko simpatijo do Artemija Zattija, saj je kot provincial jezuitov v Argentini po njegovi priprošnji pridobil številne poklice bratov laikov za Družbo Jezusovo. Pot za kanonizacijo blaženega Artemija Zattija je tako odprta. Je prvi salezijanec brat svetnik.

O kakšnem nerazložljivem ozdravljenju govorimo pri tem čudežu?

Gre za čudežno okrevanje moškega, ki je zbolel za »desno cerebelarno ishemično možgansko kapjo z močno krvavitvijo«. Obravnavani dogodek se je zgodil na Filipinih avgusta 2016. V začetku avgusta je moški začel nenadoma trpeti zaradi močnega znojenja, omotice, bruhanja. Zaradi poslabšanja simptomov in pojava težav pri hoji je bil hospitaliziran. V naslednjih dneh je bolnik nadaljeval zdravljenje v bolnišnici brez izboljšanja zdravstvenega stanja. Zaradi dezorientacije in govornih motenj je bil premeščen na intenzivno nego. Nevrokirurški pregled je pokazal potrebo po kirurškem posegu, ki pa je bil za družino predrag in nedosegljiv. Družinski člani so se odločili, da ga odpeljejo domov, da bi z njimi preživel zadnje dni svojega življenja. Umirajoči je prejel bolniško maziljenje, poklical družinske člane in sorodnike, da bi se poslovili od njega. Namesto tega je 24. avgusta 2016 proti vsem pričakovanjem odstranil cevko za hrano in kisik, poklical družino, da se počuti dobro ter da se želi okopati in jesti. Domov so ga pripeljali umreti, po nekaj dneh pa je bil spet zdrav!

Kako je ozdravljenje povezano s priprošnjo blaženega Artemija Zattija?

Njegov brat, salezijanec brat v Rimu, je na dan hospitalizacije začel moliti zanj na priprošnjo blaženega Artemija Zattija. Ko je zvedel za bratovo resno zdravstveno stanje, je med večernicami v salezijanski skupnosti prosil za njegovo ozdravitev na priprošnjo blaženega Artemija Zattija. K molitvi je povabil tudi sobrate salezijance in sorodnike ter jih pozval, naj molitev nadaljujejo v naslednjih dneh in se zatekajo k priprošnji blaženega Artemija Zattija.

Ali čudež potrjuje karizmo blaženega Artemija Zattija, imenovanega »sorodnik ubogih«?

Vsekakor. Artemij je v bolnišnici v Viedmi v Argentini sprejemal in pomagal prav tistim, ki niso mogli plačati stroškov zdravil in hospitalizacij. Tudi v tem primeru je Zatti posredoval s svojo priprošnjo za ozdravitev osebe, ki ni mogla plačati stroškov operacije. Zatti je videl, prepoznal in osebno služil Jezusu Kristusu v revnih, bolnih in potrebnih. Omeniti velja, da se čudež ni zgodil le kot fizično ozdravljenje. Božja milost se namreč, medtem ko zdravi telesa, dotika tudi src in življenja ljudi, jih obnavlja v veri, v odnosih, v pričevanju novega življenja.

Kako je potekal postopek, ki je pripeljal do priznanja čudeža?

Po končanem škofijskem postopku leta 2018 je bila vsa zbrana dokumentacija poslana v Rim, nato pa je bil pripravljen Positio super miro. Konzulta zdravnikov je julija 2021 potrdila, da je bilo okrevanje hitro, popolno in trajno ter nerazložljivo po zakonih znanosti. Na vprašanje, ali gre za pravi čudež, ki ga je storil Bog, so najprej pritrdili teološki svetovalci, nato pa še svet kardinalov in škofov.

Kaj nam sporoča Artemij Zatti s skorajšnjo razglasitvijo za svetnika?

Don Bosko je svojim salezijancem, ki so odhajali v Ameriko, dejal: »Posebno skrbite za bolne, otroke, starejše, uboge in zaslužili si boste Božji blagoslov in dobrotljivost ljudi«. Zatti je kot dober Samarijan sprejemal revne, nemočne in tiste, ki jih je družba zavrnila, v prostorih svojega srca in v bolnišnici Svetega Jožefa v Viedmi. V vsakem od njih je obiskal Kristusa, skrbel za Kristusa, nahranil Kristusa, oblekel Kristusa, gostil Kristusa, počastil Kristusa.

Poleg tega nam kanonizacija blaženega Artemija Zatti, salezijanca brata, nakazuje lepoto posvečenega življenja in vrednost življenja, ki je v celoti posvečeno Bogu v službi ubogim z don Boskovim apostolskim srcem. To je močan impulz za spodbujanje poklica salezijanca brata, ki na vsa izobraževalna in pastoralna področja prinaša pravo vrednost svoje laiškosti, zaradi česar je še posebej pričevalec Božjega kraljestva v svetu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi