V korak z mladimi.

Baskin

Kaj je BASKIN?

Baskin je ekipna igra, ki jo igrajo vsi skupaj: igralci s posebnimi potrebami in igralci s polnimi gibalnimi sposobnostmi. Ime »baskin« izhaja iz besed »basket« in »inkluziven«.

Športna igra izvira iz košarke in ima isti cilj: zadeti več košev od nasprotne ekipe. Vsako ekipo sestavljajo gibalno ovirani igralci oz. igralci s posebnimi potrebami in zdravi igralci, od katerih vsak s pomočjo soigralcev prispeva k igri po svojih zmožnostih.

Kdo so igralci?

Med igralci so poleg omenjenih lahko tudi poklicni košarkarji, športniki drugih disciplin ali osebe, ki se športno ne udejstvujejo. Ekipe so mešane tudi glede na spol in starost. Igra je kljub različnosti igralcev možna zaradi izvrnih pravil, ki so prilagojena glede na igralce.

 

Pravila baskina v slovenščini (ver. 15)

 

Od kod izvira?

Baskin se je razvil leta 2003 v italijanski Cremoni v šolskem okolju. Njegova ustanovitelja sta ing. Antonio Bodini, oče petih otrok, in učitelj telesne vzgoje Fausto Capellini.

Baskin sta razvila, da bi se izognila pomilovanju gibalno oviranih in vsem omogočila, da se izrazijo po svojih najboljših močeh z idejo uresničevanja resničnega vključevanja oz. inkluzije. Vsak igralec je nepogrešljiv za ekipo, tekmovalni duh pa spodbuja sposobnosti vsakega, zato je baskin pravi šport v vseh pogledih. Za razliko od drugih športov sta pri baskinu za zmago potrebna tako odličnost kot krhkost.

Kako razširjen je?

V Italiji se je baskin hitro razširil po vseh regijah in ekipe so organizirane v tekmovalne lige. Igrajo ga tudi v Franciji, Španiji, Grčiji, Luksemburgu. Prepričani smo, da bo tudi v Sloveniji dobrodošel. Skupaj s prof. in trenerjem Albertom Andriolo iz Baskin kluba v Udinah (Vidmu) smo že naredili nekaj korakov. Če te zanima, se nam lahko pridružiš. Kontakt: 041-856-452 (Jure Babnik).

Za več informacij obiščite našo Facebook stran!

Predstavitveni video