V korak z mladimi.

Biti zakristan človeških src

Slovesno na Majcnovo nedeljo

Letošnja Majcnova nedelja je bila še posebej slovesna. Poleg obeležitve 20. obletnice smrti Božjega služabnika Andreja Majcna smo tudi sklenili škofijski postopek za priznanje svetosti našega salezijanskega misijonarja.

Dopoldne so se v velikem številu zbali člani salezijanske družine in prisluhnili trem pomenljivim gostom. Vrhovni postulator salezijanske družbe Pierluigi Cameroni je navzočim predstavil Andreja Majcna skozi štiri datume, ki so zaznamovali njegovo življenje: rojstni datum, datum krsta, duhovniškega posvečenja in podelitve misijonskega križa. Ob njih je ovrednotil Božji poseg in Majcnov odgovor na ta klic.

Sodelavka v salezijanski postulaturi Lodovica Zanet je predstavila Majcnove zapise, ki jih ni malo. Razdelila jih je v dve, na videz nasprotujoči si skupini: Majcnovi duhovni dnevniki in premišljevanja razodevajo njegov skrb za lastno dušo in vest, zgodovinski zapisi njegovega delovanja pa so mu prinesli nemalo trpljenja in nerazumevanja, saj mnogi v njih niso brali Božje zgodovine, temveč videli le Majcnovo samohvalo.

S. Brigita Zelič, HMP, pa je presenetila z izvirnimi spomini na revčka Andrejčka in opisala moč njegove priprošnje, po kateri jo je Bog ozdravil skorajšnje slepote.

Po popoldanski molitvi na Majcnovem grobu na ljubljanskih Žalah se je svetišče Marije Pomočnice dodobra napolnilo z verniki, člani salezijanske družine, salezijanci duhovniki, gosti iz Vietnama in Rima, škofoma Petrom Nguyenom Van Dejem, Majcnovim gojencem in Petrom Štumpfom ter glavnim mašnikom ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom.

V pridigi je nadškof črpal prav iz Majcnovih duhovnih dnevnikov. Podaril Majcnovo zatekanje k Mariji Pomočnici, tako v daljnih misijonih kot doma na Rakovniku. Še posebej pa je, po njegovem mnenju, sobratom salezijancem položil na srce najlepšo Majcnovo misel: »Dobrega pastirja prosi, da bi znal biti zakristan src salezijancev. Dragi bratje salezijanci, dovolite Božjemu služabniku, vašemu bratu Andreju Majcnu, da bo zakristan vaših src. Tako bo skrbel tudi za vašo svetost, za vaše Božje otroštvo, ki ga boste živeli po očenašu in po Mariji boste prišli k ljubljenemu očetu. Amen.«

Morda vas zanima tudi