V korak z mladimi.

Bivša gojenka FMA Mariacristina Cella Mocellin je častitljiva

30. avgusta 2021 je papež Frančišek priznal herojske kreposti Božji služabnici Mariacristini Cella Mocellin, verni laikinji in družinski materi. Rodila se je 18. oktobra 1969 v kraju Cinisello Balsamo (Italija), umrla pa v Bassanu del Grappa 22. oktobra 1995. V letih 1982-1987 je obiskovala jezikovno gimnazijo »Marija Pomočnica v Cusanu Milaninu, ki so jo tedaj vodile sestre hčere Marije Pomočnice lombardske inšpektorije Svete družine.

Mirna in pozitivna, odprta do vseh je bila Mariacristina v razredu vedno odločna, a diskretna. Sošolec o njej pravi: »Vesela in šaljiva, a odločena, da o vrednotah ne popušča. Med nami je bila ‘priznana avtoriteta’, a vedno ustrežljiva.«

Zaznamovana s salezijansko karizmo je opravljala nalogo animatorke v oratoriju in katehistinje v župniji Svete Družine v Cinisellu Balsamo, v svoj dnevnik pa si je zapisovala nekatera don Boskova načela o vzgoji.

Po operaciji sarkoma, ki je prizadel njeno levo nogo in okrevanju se je vrnila v šolo nasmejana in odločena, da se pozdravi. »Niti dan odsotnosti več, kot je bilo potrebno. Volja, odločnost, zavedanje, želja, da ne obremenjuje drugih. Nikoli se ni smilila sama sebi,« pričuje učiteljica FMA. »Njena drža se je napajala iz notranje nerazložljive moči, ki se je kasneje razodela v njenem duhovnem dnevniku. Cristina ni nikoli naredila nič izrednega, a vedno izredno dobro to, kar je počela.« Pripravljala se je na maturo s pomočjo prijateljev in sošolcev ter več kot odlično zaključila gimnazijo.

Njen duhovni dnevnik razkriva veliko vdanost sveti Evharistiji, vsakdanjo udeležbo pri sveti maši, dolge postanke v kapeli pred Najsvetejšim in »odločno intenzivno« molitveno življenje.

Srečanje s fantom Carlom Mocellinom na počitnicah pri starih starših v Vicenzi je pripeljalo do zaroke, ki ji je hitro sledila poroka. 2. februarja 2021 sta Carlo in Mariacristina svojo zavezo potrdila pred Bogom in se naselila v kraju Carpané.

Deset mesecev po poroki se jima je rodil Francesco, čez leto in pol pa Lucia. V tretji nosečnosti, ko je nosila sina Riccarda, se je tumor na nogi ponovno pojavil. Mlada mama ni niti pomislila, da bi storila kaj drugega kot donosila otroka. Zavrnila je zdravljenje, da ne bi ogrozila življenje otroka, ki se je rodil zdrav in živahen julija 1994. 22. oktobra 1995 se je Mariacristina po izročitvi Očetu, ki ga je ljubila in iskala, rodila za nebesa.

Njeno pristno pričevanje vere in darovanja je presunilo padovskega škofa msgr. Antonia Mattiazza, da je 8. novembra 2008 začel škofijski postopek za priznanje njene svetosti. Škofijski postopek so zaključili 18. maja 2012 v župnijski cerkvi v Valstagni. Kongregacija za zadeve svetnikov je izrazila pozitivno mnenja in ga predstavila svetemu očetu, ki je 30. avgusta 2021 izdal dekret o razglasitvi za častitljivo.

»Herojske kreposti« Mariacristine so sad življenja, živetega »izredno« v vsakem trenutku, v pričevanju lepote krščanske vere vse do samodarovanja, da bi spočela novo življenje.

Šolski tovariši, bivši gojenci in gojenke FMA, ki nanjo ohranjajo živ spomin v društvu »Kristinini prijatelji«, nadaljujejo s pričevanjem in upajo na razglasitev njene svetosti.

Vir: CGFMAnet

Morda vas zanima tudi