V korak z mladimi.

Blagoslov razstave jaslic v Veržeju

V Rokodelskem centru DUO Veržej je 10. decembra 2021 potekal blagoslov in odprtje 13. razstave jaslic slovenskih rokodelcev, umetnikov in šolskih skupin. Zaradi neugodnih epidemioloških razmer pandemije covid-19 dogodek ni bil odprt za javnost, temveč so se ga udeležili le salezijanci iz Marijanišča in vodja rokodelskega centra DUO Iris Balažič. Kljub temu pa so medse povabili predstojnika slovenske salezijanske inšpektorije Marka Košnika, ki je razstavo jaslic tudi blagoslovil. Blagoslov si lahko ogledate v videoposnetku.

»Gotovo je, da imajo jaslice izvor v božični skrivnosti in božiča si brez njih ne moremo predstavljati,« je v uvodu povedala Iris Balažič. V Puščenjakovi dvorani Centra DUO je na ogled 24 jaslic rokodelcev iz celotne Slovenije, 20 jaslic, ki so jih izdelali otroci v pomurskih vrtcih in šolah ter 10 jaslic letošnje osrednje razstavljavke Mihaele Žakelj Ogrin.

»Na tem mestu se zahvaljujem vsem razstavljavcem, ki iz leta v leto prinesejo dodaten božični čar v naš kraj. Z odprtjem razstave se začenja tudi čas Božične Prlekije, ki letos povezuje našo razstavo jaslic, božično vas Banovci in razstavo medenih hišk v čebelarskem muzeju Tigeli,« je še dodala Iris Balažič.

Razstava jaslic v Centru DUO Veržej je na ogled:
od 10. 12. 2021 do 2. 2. 2022
– ob delavnikih od 9.00 do 15.00
– ob sobotah od 9.00 do 12.00

od 26. do 31. 12. 2021
– vsak dan od 9.00 do 15.00

25. 12. 2021 – zaprto

Inšpektor Marko Košnik je ob blagoslovu spregovoril nekaj misli, med njimi tudi naslednjo: »Z blagoslovom želimo priklicati Božjega duha v ta trenutek našega življenja. Pred seboj vidimo umetniška dela razstavljavcev in kličemo blagoslov na njihovo življenje in na vse, ki si boste to razstavo ogledali.«


Mihaela Žakelj Ogrin je bila rojena 1969 v Ljubljani, kjer je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje. V študijskem letu 88/89 se je vpisala na Oddelek za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti in leta 1993 diplomirala pri prof. Dragici Čadež iz kiparstva in pri prof. Ivu Mršniku iz grafike, pri obeh na temo Povnanjanje notranjega. Za svoje diplomsko delo je leta 1993 prejela študentsko Prešernovo nagrado. Živi in ustvarja v Žireh.

Poleg zahtevnega pedagoškega poklica, ki ga predano in z ljubeznijo opravlja, se resno posveča tudi umetniškemu raziskovanju. V kiparstvu ji je najbližji les, za malo plastiko posega po terakoti. V grafiki raziskuje predvsem v tehniki lesoreza. Ob postavitvi razstave jaslic v Centru DUO Veržej je kratko spregovorila o svojem pogledu na jaslice.

Pri nekaterih jaslicah opazimo križ. Zakaj ste ga umestili v božično zgodbo?

Prebrala sem knjigo o sv. Frančišku Asiškem, ki je povezoval križ in jasli. To me je zelo nagovorilo in sem križ vpletla v jasli. Saj to dvoje je povezano. Ni rojstva brez trpljenja in v trpljenju se rodi nekaj novega.

Naredili ste že veliko jaslic po naročilu in za razstave.

Ja, najdete jih že marsikje. Trenutno so na razstavi vse jaslice, kar jih še imam doma. Če se prav spomnim, sem najprej razstavljaja na Sveti Gori, nato je prišlo povabilo iz Veržeja, kjer vsa leta redno sodelujem.
Naj še omenim, da sem delala jaslice za župnijsko cerkev v Mirenskem gradu skupaj s prostovoljci in brezdomci. Delavnice pripravljajo vsako leto, tako da dodajamo vedno nove svetopisemske figure na določeno temo.

Katero jaslično figuro bi izpostavili? Katera vam je najbolj pri srcu?

Glede na naš čas se mi zdi, da morajo jaslice povezovati. In v tej vlogi bi izpostavila sv. Jožefa. Danes v družinah zelo manjkajo očetje. Sv. Jožef v jaslicah po navadi stoji, je navzoč, a tih, zato ga hitro prezremo. A za sveto družino je zelo pomemben. Jezusu in Mariji je stal ob strani, ju varoval in skrbel zanju. Ta vloga je danes kar preveč prezrta.

Foto: P. Korošec

Morda vas zanima tudi