V korak z mladimi.

Blaženi Štefan Sándor se vrača domov

V soboto, 4. junija 2022, je v salezijanskem zavodu Clarisseum v Budimpešti potekalo slovesno evharistično praznovanje, ki ga je vodil vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, temu pa je sledil blagoslov relikviarija blaženega salezijanca brata, mučenca Štefana Sándorja, ki goduje 6. junija.

Ob tem velja poudariti »previdnostni« dogodek, saj so pred nekaj tedni salezijancem vrnili celoten zavod Clarisseum, v kateri je bil nekoč sedež madžarske salezijanske inšpektorije. Med drugim je bila tudi tiskarna, v kateri je deloval Štefan Sándor in ki jo je komunistični režim pred 72 leti nacionaliziral.

Na prostornem dvorišču Clarisseuma je potekalo čustveno praznovanje, ki so se ga udeležili številni člani salezijanske družine. Madžarski salezijanski inšpektor János Andrásfalvy je najprej pozdravil vse navzoče, vrhovnega predstojnika, pokrajinskega svetovalca za srednjo in severno Evropo Romana Jachimowicza, generalnega postulatorja Pierluigija Cameronija, Jorgeja Crisafullija, inšpektorja afriške inšpektorije Nigerija, nekdanjega inšpektorja na Madžarskem Alberta Van Heckeja ter Bryana Magra, svetovnega predsednika Konfederacije bivših salezijanskih gojencev. Pomenljiva je bila navzočnost nekaterih starejših, ki so bili v času Štefana Sándorja njegovi sovrstniki ali sojetniki.

Vrhovni predstojnik je v homiliji poudaril, da je Bog tisti, ki vodi zgodovino in dogodke, tudi kadar človeška volja zasleduje cilje smrti in nepravičnosti: »Blaženi Štefan Sándor se vrača v svoj dom in mi, salezijanska družina, don Boskovi prijatelji, don Boskovi salezijanci, se lahko vrnemo v ta kraj, v svoj dom, da bi še naprej delali dobro […] Relikvije Štefana Sándorja so tako kot relikvije vseh svetnikov in blaženih kot zvezde na nebu, ki krepijo našo vero […]«

Relikviarij z relikvijami ima močan simbolni pomen, saj izraža življenje Štefana Sándorja, predvsem s podobo salezijanskega križa z geslom »Trudi se, da te bodo ljubili«.

»Gospodov križ je močnejši od vseh verig sveta. Nekatere ljudi lahko prizadenemo, nekatere misli lahko ubijemo, toda Boga nikoli ne moremo utišati; ne moremo utišati dobrote številnih ljudi, ki gojijo vero in živijo evangelij. Med temi je pričevanje mladega salezijanca brata, tiskarja, ki je pomagal mladim, poučeval katekizem, ljubil Boga in don Boska. Njegovo življenje ima večjo moč, saj je za nas vzor življenja,« je še izpostavil vrhovni predstojnik.

V relikviariju, ki je dobil mesto v cerkvi zavoda Clasrisseum, so shranjene relikvije blaženega Štefana Sándorja, ki do jih našli in identificirali leta 2019. Salezijanec brat je bil za blaženega razglašen 19. oktobra 2013.

ANS, Szaléziak.hu

Morda vas zanima tudi