V korak z mladimi.

Blaženi Titus Zeman

Razglasitev za blaženega

V soboto 30. septembra 2017 je kardinal Angelo Amato kot papežev zastopnik v Bratislavi na Slovaškem za blaženega razglasil salezijanskega duhovnika Titusa Zemana.

»Dati življenje za svoje brate, je bil ideal blaženega Titusa Zemana. Prijeli so ga, ker je bogoslovcem in duhovnikom pomagal na prostost v tujino, da bi mogli živeti svoj duhovni poklic. S pomočjo vere se je zmogel spoprijeti s strahoto ječe; v njem je bil pogum in upanje, da bo nekega dne resnica prevladala nad lažjo. Marija Pomočnica ga je spremljala in opogumljala, da je mogel vztrajati v dobrem. Zlasti pa ga je ljubezen nagibala, da je pogumno prenašal vsakodnevno mučeništvo. Zapor je spremenil v odrešilno žrtev za druge.«

Dogodka razglasitve v Bratislavi se je udeležilo 25.000 vernikov, 25 škofov, približno 500 duhovnikov in 200 bogoslovcev. Med glavnimi somašniki ob kardinalu Amatu so bili bratislavski nadškof mons. Stanislav Zvolenský, vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, slovaški kardinal Jozef Tomko. Med verniki sta bili tudi dve sestri novega blaženega in drugi sorodniki.

V apostolskem pismu, prebranem ob beatifikaciji, je določeno, da bo liturgični spomin novega blaženega 8. januarja, na njegov dies natalis.

Tudi iz Slovenije se je tega dogodka udeležilo 50 vernikov, skupaj z inšpektorjem Janezom Potočnikom.

Video posnetek z dogodka beatifikacije:

Morda vas zanima tudi