V korak z mladimi.

»Bodimo Marijini«

Praznovanje Vnebovzetja Device Marije na Rakovniku

Za praznik Vnebovzetja Device Marije se verniki zbirajo v vseh večjih in manjših Marijinih svetiščih. Tudi v Ljubljani na Rakovniku se mladi in starejši priporočajo Mariji, da bi jih v ter razburkanih časih stala ob strani. Eno od svetih maš je daroval salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki je romarje in domače župljane nagovoril z mislimi, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Vnebovzetje Device Marije je največji Marijin praznik. Je posledica Kristusovega vstajenja in poveličanja. V sebi povzema vse resnice vere in življenja. Izhaja iz resnice, da je Marija Božja Mati. Bila je obvarovana vsakega madeža greha, obvarovana vsake bolečine, ko je rodila Jezusa, Božjega sina. Toda njeno srce je sedemkrat duhovno prebodeno z neznosnimi bolečinami. Skupaj s svojim sinom, ki šel na križ, je postala zmagovalka nad grehom in smrtjo. Zato jo je Bog tudi v trenutku smrti poveličal, jo z dušo in telesom povzdignil in jo postavil v svet tempelj kot skrinjo zaveze in Kraljico nebes.

Znamenja časov

25. decembra 2021 so v vesolje izstrelili najnaprednejši teleskop James Webb, s katerim naj bi še bolj napredovali v odkrivanju začetka našega vesolja in človeškega življenja.

Prvo berilo govori o največjem duhovnem teleskopu, ki kaže izvor in cilj vsega živega. Knjiga Razodetja govori o Božjem svetišču, kjer je videnje skrinje zaveze. Prikazalo se je veliko znamenje na nebu: žena na porodu in zmaj, ki preži, da bi požrl njen dete, ko bi ga porodila. To znamenje nakazuje boj med življenjem, ki ga rojeva žena in smrtjo, ki jo seje zmaj. Ta boj je še posebej nakazal papež Janez Pavel II., ko je spregovoril o kulturi življenja in kulturi smrti, za njima pa Benedikt VI. in Frančišek.

Katera so silna znamenja današnjega časa? Zagotovo molimo in smo solidarni z vsemi, ki so jih prizadele poplave. Ne moremo mimo vojne v Ukrajini. Trpljenje, smrt, žalost, uničenje in kar je najhuje, še večje sovraštvo. Znamenje zablode in praznine se kaže v predlogu zakona o evtanaziji, agendi te vlade, medijev in lobijev – ne glede na strokovne argumente –, ki evtanazijo oz. prostovoljno samozastrupitev s samomorom predstavijo kot najbolj napredno in človekoljubno dejanje. Na pohodu je še druga oblika kulture smrti, ki posega na področje uravnavanja rojstev, torej splavov. Kultura smrti, ki promovira teorijo spolov kot splošno sprejemljivo in veljavno. Posegamo v samo bistvo življenja. Življenje je nedotakljivo. Bilo nam je darovano. Kot ljudje nimamo moči nad življenjem in zato tudi ne pravice posegati vanj. Vsak tak poseg je boj proti življenju in proti Božjemu zakonu, ki nas varuje pred uničenjem in staro kačo, ki želi uničiti življenje.

Marija, največje znamenje vseh časov

Naš duhovni teleskop smisla in začetka življenja je Marijino znamenje: žena obdana s soncem. Ona sveta in človeštva ne bo prepustila pogubi življenja.

Pod njenim vodstvom se prebujajo znamenja življenja. Ona je najbolj češčena žena vseh časov. V vojni in naravnih nesrečah je prav ona prva, ki rojeva solidarnost in spravo. Njen vzor čistosti in svetosti navdušuje številna gibanja in društva, kjer se krepi zavest, da se je potrebno za življenje zavzemati na vseh ravneh, med drugim še posebej pomagati mladim mamicam, ki so v dvomih, ali sprejeti življenje ali ne. Ona je v romarskih svetiščih največja pomoč starejšim, da tudi v preizkušnjah in bolezni prejemajo tolažbo in veselje.

Marija ostaja z nami. Petega avgusta 2023 je papež obiskal Fatimo. Med njegovim obiskom se je zgodil čudež, ko je slabovidna deklica spregledala. Tako je zopet Marija pokazala, kako želi biti navzoča med ljudmi danes. Povsod priporoča molitev, spreobrnjenje in pokoro za grehe. Tudi njena druga prikazovanja kažejo, da odločno posega v najtežje preizkušnje sveta. V Lizboni je potekal Svetovni dan mladih 2023. Vsebina srečanja je bila vzeta prav iz današnjega odlomka: Marija je vstala in hitro odšla v gore, mesto na Judovem. Ta stavek nam kaže, da Marija prihaja na obisk s svojim sporočilom bližine. Lurd, Fatima, Medžugorje, pa Brezje, Rakovnik … Prihaja v vsak dom, k vsakemu, ki je preprostega in ponižnega srca ter ga vabi k Jezusu … ki bo po njej uslišal vsako našo prošnjo.

Bodimo Marijini

Tukaj smo. Ona je z nami. Ob njej se zavedamo njene mogočne priprošnje, moči in zaščite Cerkve. Ona je mogočna obramba Cerkve in sodelavka Svetega Duha. Našo domovino Slovenijo posvečamo Mariji. Vse naše družine in skupnosti. Ne smemo se ustrašiti nasprotnih tokov in tolikih grozečih znamenj časa. Bodimo Marijini. Njeno sporočilo je za nas vabilo, da veliko molimo, delamo pokoro in žrtve ter se sinovsko zatekamo k Mariji. Naša sinovska priprošnja k Mariji spreminja svet in rešuje mnoga življenja, predvsem pa duše, da se ne pogubijo. Naj Marija razgrne svoj plašč nad našo mladino, družine, celoten narod in nas umerja na pot v večni Jeruzalem k svojemu sinu Jezusu, našemu Odrešeniku in Nebeškemu Očetu.

Morda vas zanima tudi