V korak z mladimi.

»Bodite vedno veseli, glasni in pogumni«

Mladi, zleknjeni na svojih posteljah, s slušalkami v ušesih in s pogledom v zaslon telefona, čakajoč na konec dneva in v pričakovanju novega. To je podoba milijonov mladih v nedeljskih popoldnevih. To je realnost velike večine mladih danes, ki živijo v bivanjski praznini, kot jo opredeljuje avstrijski psihiater Viktor Frankl, in se nanaša na bivanje vrez vrednost. To je zlo, ki se kot epidemija razrašča v naši družbi.

Tej praznini in nepremičnosti se upira velikansko navdušenje za življenje, ki so ga izžarevali sto tisoči mladih, zbranih na svetovnem srečanju mladih v Panami. Množica, ki verjame v upanje in je prepričana, da je mogoče graditi boljši svet.

Biti mlad danes je velik izziv, ki bolj kot kdajkoli zahteva moč in pogum, gre proti toku v družbi, ki vztrajno ubija sanje, izkoreninja vrednote in vse omejuje le na umetno srečo, ki se nahaja v velikosti žepa.

Ganljiva je ugotovitev, da je toliko mladih prostovoljcev z nepreračunljivo solidarnostjo mesece in mesece velikodušno darovalo čas za pripravo krajev in načinov sprejema mladih. Iz tega srečanja so ustvarili trenutke pristne vere, veselja in prijateljstva. Dandanes to pomeni dotakniti se mogoče utopije.

V nasprotju s kruto analizo ki jo podaja korejski filozof Byung Chul-Han, ki trdi, da se je v naši družbi »učinkovitost« uveljavila kot filozofija življenja, sestavljenega iz sistema pravil in oblik, ki ga ljudje sprejemajo samo zaradi preživetja. To je družba, ki temelji na mitih najboljših podob, ki se skladajo z najsposobnejšimi, kjer osebe izkoriščajo same sebe in živijo v nenehnem strahu, da bodo zavžene. To je oblika družbe, kot jo opisuje Goleman, ki ustvarja resnične in prave »čustveno nepismene« ljudi, ljudi, ki niso sposobni upravljati z lastnimi čustvi.

Kulturno okolje, v katerem so mladi poklicani k ustvarjanju nove kulture, ki bi bila sad njihovih sanj in upanj, nikakor ni lahko. In vendar je njihova naloga, da to storijo, saj v sebi nosijo semena poguma in strast medsebojnega srečanja in ustvarjanja pristnih človeških odnosov.

Pogumno pričevanje vere mladih na svetovnem dnevu mladih 2019 je neverjetno. To je jasno sporočilo krščanskim skupnostim, klic, naj se ne ustrašimo in sledimo njihovemu zgledu. Čas je, da skupaj navdušujemo za upanje v družbi, ujeti v past tehnologije, popolnosti in učinkovitosti, ki se razkraja, drvi v praznino in je brez cilja.

Na družbenih omrežjih mnogi slavijo zmago takoimenovanih novih ciljev življenja in konec institucij, mladi pa nam dokazujejo, da kljub želji po globokih spremembah struktur, niso zavrgli iskanja vrednot, ne iskanja vere kot osebnih temeljev in osnov za spremembo sveta.

»Bodite vedno veseli, bodite glasni in ne pustite si vzeti poguma,« so združene besede don Boska in papeža Frančiška. Vabilo, namenjeno vsem nam, ki še verujemo.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi