V korak z mladimi.

Bog se je rodil v Agartali

Pismo vrhovnega predstojnika, december 2019

Dragi prijatelji Don Boska in njegove karizme, iz čudovite severovzhodne Indije vam voščim blagoslovljen Božič. Semkaj sem prišel s »strehe sveta«, iz Nepala, v salezijansko inšpektorijo Shillong, polno čudovite zgodovine salezijanskih misijonov. Srečal sem se z mojimi brati in salezijanci laiki, člani salezijanske družine, sestrami hčerami Marije Pomočnice in sestrami misijonarkami Marije Pomočnice. Sestre misijonarke v Agartali svoje življenje posvečajo otrokom, najstnikom in mladim v centru za »drugače sposobne«.

Bil sem popolnoma prevzet, ko je pri sveti evharistiji kakšnih 50 fantov in deklet, gluhih in nemih, vse pesmi zapelo z znakovnim jezikom tako, da so »posnemali« sestro pred njimi, ko jim je z znaki »govorila« besedila pesmi. Ganilo me je, kako osredotočeno in pozorno so »prepevali« s svojimi znaki, kako so se izražali in se veselili, kako so njihove oči sijale kot slovesne luči.

Molil sem z vso vero. Molil sem z njimi in zanje.

Naslednje jutro sem jih šel obiskat v njihov dom. Uradno se imenuje »Center za rehabilitacijo Ferrando« Agartala, ki je glavno mesto indijske pokrajine Tripura. V centru deluje vidnejša poklicna šola in tu se razliva vsa ljubezen sester. Najprej so skrbele za gluhe in naglušne otroke, danes v vzgojo vključujejo tudi druge. V zadnjih letih so sprejele tudi dijake z avtizmom, slabovidne in dijake s cerebralno paralizo.

Skrbijo za 150 fantov in deklet iz vse pokrajine. Od teh jih 62 živi v domu s sestrami. Vsi prihajajo iz revnih družin. Tisti iz srednjega razreda imajo tudi druge možnosti izobrazbe, ubogi pa imajo samo nas, kar sem že večkrat ponovil.

Ob obisku so predstavili tradicionalen ples Hojagiri. Presunljivo jih je bilo opazovati pri plesu v popolni usklajenosti in ritmu glasbe, ki je ne »slišijo« tako kot mi, a jo dojemajo in zaznavajo na čisto svoj način. Mlada akrobatka je vse presenetila z odličnim nastopom. Najbolj nas je ganila s svojo občutljivostjo, radostjo, nasmehom, izrazi hvaležnosti v znakovnem jeziku in z molitvijo za nas vse.

Misli so mi ušle k tem živim malim čudežem pred mano. Učijo se, veseli so. Pripravljajo se na življenje. Pred njimi so že mnogi mladi uspešno zaključili univerzitetne študije. In ves čas sem v tisti hiši čutil Gospodovo navzočnost in Marijino materinsko roko, ki se daruje in služi po sestrah.

V Indiji sem se srečal čudovitimi mladimi v centru za »drugače sposobne«. Njihove roke, ki so zamahovale po zraku v znakovnem jeziku, so me spomnile na peruti betlehemskih angelov.

Ne morem pozabiti veselja otrok in mladih, ki so hvaležni Gospodu za vse, kar prejemajo v življenju. Vse to sem premišljeval, opazoval in se zahvaljeval iz globine svojega srca.

Še enkrat sem lahko izkusil, tako kot prej v Nepalu in Siliguriju, da Bog nadaljuje s pisanjem lepih življenjskih zgodb, v katere vstopa in se vedno znova rojeva v tolikih srcih.

V tistih urah sem se naučil nekaj »besed« v znakovnem jeziku, da sem jih lahko pozdravil in se jim zahvalil, ker so me prevzeli. Zares sem bil srečen z njimi.

Čutim dolžnost, da se Gospodu zahvalim za dar don Boska in za dar salezijanske družine, saj v njej vsi skupaj sestavljamo trdno, čeprav preprosto moč, ki je vsa namenjena dobremu, da bi mlade osrečevali »na zemlji in v večnosti.«

V znakovnem jeziku sem mladim obljubil, da bom molil zanje in tudi druge prosil za molitev. Zahvaljevali so se mi, njihove oči so povedale vse in njihov nasmeh je prihajal iz globine.

S tem spominom želim tudi vam, dragi prijatelji, predstaviti te male, čeprav velike vzgojne »čudeže« v zgodovini »Odrešenja«, ki jo pišemo tudi mi, salezijanci.

Zato vam ob bližajočem se Božiču še enkrat zagotavljam, da je Gospod med nami, da prinaša Življenje za najbolj uboge in preproste, kot so to otroci iz Agartale.

Ne bom pozabil njihovih rok, ki so se dvigovale v zrak v njihovem tihem jeziku in so bile kot lastovice v letu ali kot angeli, tisti v Betlehemu.

Božične podobe angelov prinašajo dih lahkote, veselja, življenjskega naboja. Angeli nam odpirajo nebesa. Odstranjujejo težo zemlje. Dajejo nam otroško veselje, ki je značilno za don Boskov oratorij.

Božič je, dragi prijatelji. Naj nas božični angeli spomnijo, da naše življenje v Bogu postaja sveto in polno luči.

Z drugače sposobnimi mladimi iz Agartale vam voščim blagoslovljen Božič, veselja ob rojstvu Božjega sina in vam želim ljubezni.

Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik

Morda vas zanima tudi