V korak z mladimi.

»Bogu sem hvaležna za don Boska«

Pogovor s Cinzio Arena, svetovno koordinatorko salezijancev sotrudnikov

Združenje salezijancev sotrudnikov je od svoje potrditve, maja 1876, salezijansko poslanstvo poneslo v mnoge države sveta. Gospa Cinzia Arena, svetovna koordinatorka salezijancev sotrudnikov, opisuje svojo zgodbo in izkušnjo te pomembne vloge.

Cinzia Arena se je rodila v Neaplju leta 1971 in z možem živi v kraju Piedimonte Matese, v italijanski pokrajini Caserta. Diplomirala je iz ekonomije in trgovine ter dela v tretjem sektorju za neprofitne organizacije. Skrbi za mlade begunce, gibalno ovirane otroke in ženske, žrtve nasilja. Je svetovalka urejanja in upravljanja družbenih ter mladinskih projektov in politik v odnosu do javnih ustanov, na področju poklicnega izobraževanja pa svetuje ustanovam na pokrajinski ravni.

Kakšna je tvoja pot salezijanke sotrudnice?

Salezijanka sotrudnica sem postala 6. maja 2000. Že od malega sem očarana z veseljem, ki je prihajalo z obrazov mladih v župnijskem pevskem zboru: to je bil don Boskov nasmeh! Don Bosko me je osvojil z veseljem. Tudi sama sem se pridružila pevskemu zboru, kjer sem spoznala bodočega moža. Pomembnost svojega poklica pa sem v polnosti dojela leta 2010, ko so me mož in drugi sotrudniki prosili, da bi skrbela za mladinski center. Svoj »da« don Bosku obnavljam vsak dan v sprejemanju vlog v Združenju, tudi ko sem leta 2016 postala koordinatorka na svetovni ravni.

Kaj ti kot salezijanki sotrudnici daje veselje?

Bogu sem neskončno hvaležna, da mi je podaril milost, da sem spoznala don Boska in mu lahko sledim kot salezijanka sotrudnica. Vesela sem daru tega poklica, ki mi omogoča, da pričujem za Kristusa v salezijanskem duhu. Omogoča mi, da gledam na svet z don Boskovim pogledom in v globino človečnosti vnašam optimizem, kjer je tema ter sem blizu mladim.

Kakšno veselje ti daje naloga svetovne koordinatorke?

To je edinstvena izkušnja. V trenutku izvolitve, februarja 2016, me je tako velika odgovornost ohromila, obdal me je strah, da se bom zmotila. A don Bosko me je po ljudeh, ki mi jih je postavil ob bok, spodbujal na način, kot sem na Facebooku zasledila napisano: »Bog ne izbira sposobnih, temveč napravlja sposobne tiste, ki jih izbira.« Razum in srce sta se odprla. Seveda strah ni izginil, a sem spoznala svoje poslanstvo v služenju Združenju v darovanju svojih poklicnih izkušenj ekonomistke in upravljavke tretjega sektorja.

Si tudi vključena v »ekonomijo papeža Frančiška«. Kaj to pomeni?

Moja naloga svetovne koordinatorke Združenja je predvsem v ozaveščanju vseh salezijancev sotrudnikov pri novem razumevanju ekonomije. Ekonomija, za katero skrbimo, ni naš cilj, temveč naše orodje. Naš cilj je vzajemna pomoč kot odgovor na konkretne potrebe. Iz tega sledi, da besedo »solidarnost« povežemo z besedo »ekonomija«. Moje sanje so, da bi bil ta pristop razumljiv vsakemu sedanjemu in prihodnjemu salezijancu sotrudniku.

Vir: AustraLasia; povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi