V korak z mladimi.

Bomba je zadela hišo sester hčera Marije Pomočnice

V petek, 3. novembra 2023, je ob 6.50 zjutraj velika bomba zadela hišo »Dar Mariam« sester hčera Marije Pomočnice v Kartumu v Sudanu in povzročila resno škodo in nekaj manjših ran, a k sreči prizanesla življenjem sestram in drugim ljudem, prisotnim v ustanovi.

Hiša FMA se nahaja v soseski glavnega mesta Sudana, ki ga razdirajo vojni spopadi, v kateri živi pet sester, duhovnik, matere in otroci, učitelj in skupina moških, med katerimi so nekateri starejši in bolni.

Salezijanski duhovnik Jacob Thelekkadan, ki prebiva v hiši FMA, je za organizacijo »Pomoč Cerkvi v stiski« izjavil, da je bomba zadela prvo nadstropje stavbe, ko so bili v pritličju zbrani otroci in njihove matere. Mlada mamica in njena otroka, stara sedem in štiri leta, so utrpeli lažje poškodbe glave, a predvidevajo, da ne gre za nič hujšega. »Ne moremo si predstavljati, kakšno škodo bi eksplozija povzročila, če bi zadela pritličje,« je dodal Thelekkadan.

Poleg škode na stavbi je bila v eksploziji uničena slika Marije Pomočnice. Salezijanec je komentiral: »Prepričani smo, da se je naša Mati želela darovati za vse nas. Čudovita podoba naše blažene Matere je razpadla na koščke. V Dar Mariamu kraljuje materinsko varstvo naše matere!«

Don Thelekkadan je še dodal, da se je naprava razcepila, ko je zadela stavbo, kar je povzročilo dve eksploziji v različnih delih prvega nadstropja. »Prvi del bombe je raztreščil učiteljevo sobo in ga poškodoval v obe nogi, a ne zelo resno. Drugi del bombe je razbil dve sobi sester in uničil vrata njunih sob. Sestri salezijanki sta bili v eni od sob. Vrata so padla nanje. Eni so poškodovala hrbet, a ne huje. Verjetno so jo vrata rešila pred drobci bombe,« je dejal hišni duhovnik.

Vse poškodovane so prepeljali v bolnišnico, a so jih že odpustili in se počutijo dobro.

Čeprav je zunanji svet nanje večinoma pozabil, vojna v Sudanu še vedno divja, saj se različne vojaške frakcije borijo med seboj. Mirovni pogovori sicer potekajo, a konflikt traja že sedem mesecev. Ocene so različne, a po besedah ​​posebnega odposlanca ZN za Sudan, Volkerja Perthesa, je bilo ubitih najmanj 5.000 ljudi, več kot 12.000 pa je bilo ranjenih. Nekatere cerkve so bile med boji uničene, druge pa so odprle svoja vrata, da bi zagotovile zatočišče. Čeprav so morali večino misijonarjev evakuirati, so se sestre salezijanke odločile ostati z ljudstvom.

Salezijanec Thelekkadan je bil odgovoren za tehnično šolo sv. Jožefa v Kartumu, ki so jo morali zapreti, saj je na območju hudih spopadov. Redovnik se je odločil ostati v Sudanu, da bi pomagal sestram salezijankam. »Še naprej molite, da se ta nesmiselna in tragična vojna konča in da Bog Sudanu podeli dar trajnega miru,« poziva salezijanec v sporočilu dobrotnikom organizacije »Pomoč Cerkvi v stiski«.

Tudi sestre FMA, ko se zahvaljujejo Mariji za čudežno varstvo, v zaskrbljujočih razmerah prosijo svoje sosestre, naj še naprej rotijo njihovo mogočno priprošnjo za mir v Sudanu in v vseh narodih sveta, ki jih razdirajo konflikti.

ANS

Morda vas zanima tudi