V korak z mladimi.

Božji služabnik Ignacij Antonowicz je dozoreval tudi v naših krajih

Salezijanska družina se je 21. julija 2021 spominjala 80. obletnice smrti Božjega služabnika Ignacija Antonowicza, ki je umrl v Auschwitzu.

Rodil se je 14. julija 1890 v Więcławicah očetu Jakobu in mami Hedviki Valerius. Obiskoval je gimnazijo v Oswiecimu in vstopil k salezijancem. Noviciat je opravil v Daszawi, kjer je 29. septembra 1906 izpovedal prve redovne zaobljube. Vzgojno prakso je opravljal v Ljubljani in na Radni. V letih od 1912 do 1916 je na Gregoriani v Rimu študiral filozofijo in teologijo.

V duhovnika je bil posvečen 23. aprila 1916, nato pa so ga poslali v italijanska kraja Foglizzo in Cavaglià kot učitelja filozofije in teologije ter spovednika. Leta 1919 so ga poklicali v poljsko vojsko na francoski fronti kot vojaškega kaplana.

Po prvi svetovni vojni je bil učitelj filozofije v Krakovu in Oswiecimu ter urednik poljskega Salezijanskega vestnika, nato je postal ravnatelj teološkega študentata v Krakovu. Dolga leta je bil inšpektorialni svetovalec ter sodelavec nadškofije kurije v Krakovu. Sobratje so ga občudovali kot zglednega don Boskovega sina, zvestega redovniškemu poklicu in dolžnostim do zadnjega diha.

Gestapo ga je aretiral 23. maja 1941 in ga za mesec dni zaprl v krakovski zapor, nato pa so ga poslali v koncentracijsko taborišče Auschwitz z številko 17371.

Očividec je zapisal: »Še ena mučna obtožba … že tako izčrpanega Antonowicza so poklicali na čelo ujetnikov in ga prisilili, da je padal na tla in moral takoj vstati. To se je ponavljajo v nedogled. Proti njemu so ščuvali pse in z njim počenjali še številne druge krutosti. Zaprli so ga v posebno celico za kaznjence, kjer so ga mučili na najbolj grozljive načine, preden je podlegel.«

To je bilo 21. julija 1941. Ignacij Antonowicz je umrl v 51 letu starosti, 34 letu redovnih zaobljub in 25 letu duhovništva.

 

Morda vas zanima tudi