V korak z mladimi.

Brezdomna mladina: vprašanje o pomanjkljivosti politik in zakonodajni praznini

Rafo Pinosa bo spregovoril na konferenci v OZN

Salezijansko predstavništvo pri Združenih narodih pripravlja 19. februarja vzporedni dogodek ob 58. zasedanju Komisije za socialni razvoj, z naslovom »Brezdomna mladina: vprašanje o pomanjkljivosti politik in zakonodajne praznine«.

Povečevanje ljudi, ki živijo na ulici, je svetovni pojav, znotraj katerega lahko opazimo specifično resničnost mladih, ki živijo na ulici, predvsem zaradi pomanjkljivosti politične volje in nezadostne trenutno veljavne zakonodaje.

Mnogi mladi, ki se zaradi izobraževanja in iskanja dela selijo v urbana območja, sami težko najdejo primerne nastanitve. Najbolj resno in zapleteno je stanje mladih, ko dopolnijo 18 let in morajo zapustiti državne ustanove (v večini držav), kjer so do tedaj imeli zatočišče.

Gre za ogromno morje mladih: po podatkih nevladne organizacije »SOS otroškim naseljem« je bilo na svetovni ravni v letu več kot 5,4 milijonov mladoletnih sprejetih v ustanovah: mladoletni, ki dan za dnem postajajo odrasli in zato brez podpornih mrež, ranljivi za trgovce z ljudmi, pa tudi za spolne izkoriščevalce in plenilce vseh vrst.

Določbe Konvencije o otrokovih pravicah in zakonodaje, ki jih države sprejemajo v skladu s to konvencijo, so, čeprav v pomoč mladoletnim, ustvarili zakonodajno praznino za mlade, ki potrebujejo pomoč takoj, ko prestopijo v odraslost.

Poleg treba je potrebno upoštevati različnost mlade populacije brez stalnega doma glede na spol in spolno usmerjenost, raso, poreklo in diskriminacijo pri delu, jezikovne ovire in dejstvo, da velik del teh mladih predstavljajo priseljenci. Te razlike so pomembne in jih je potrebno upoštevati pri razvijanju posegov: potrebe mladih žensk na ulici niso enake kot pri mladih moških, spolne in rasne manjšine so deležne diskriminacij, ki jih druge skupine ne občutijo, mlade matere in mladi priseljenci se morajo soočati s posebnimi izzivi …

Namen srečanja, ki bo potekalo 19. februarja, je osveščati o resnosti težav z željo, da se slišijo glasovi mladih in mladih odraslih, ki so živeli izkušnjo brezdomstva; predstaviti dobre prakse, ki se uporabljajo za reševanje teh težav; razviti mrežo odnosov in sinergije med organizmi, ki delujejo na tem področju; glede na skupna razmišljanja ponuditi priporočila o za to potrebnih politikah in izvedbah.

Dogodek, ki ga podpira Odbor nevladnih organizacij za financiranje razvoja in uživa pokroviteljstvo številnih teles in institucij, v prvi vrsti spodbuja in koordinira salezijanski predstavnik pri OZN Thomas Pallithanam, SDB. Med petimi govorniki bodo kar trije don Boskovi sinovi: Antoine Farrugia, SDB, salezijanec iz malteške organizacije »Don Bosco International«, Thomas Koshy, nacionalni koordinator indijske salezijanske mreže »Youth at risk« in Rafo Pinosa, SDB, ravnatelj salezijanske ustanove za mlade na Kodeljevem v Ljubljani, ki lani prejel slovensko državno priznanje za izjemne dosežke v mladinskem sektorju.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi