V korak z mladimi.

Bruseljski don Boskov praznik v spodbujanju dialoga z evropskimi institucijami in mladimi

Ob don Boskovem prazniku »Don Bosco International« (DBI), predstavniško telo don Boskovih salezijancev pri institucijah Evropske unije, v Bruselj povabilo salezijanca Rafaela Bejarana, člana sektorja mladinske pastorale in svetovnega koordinatorja salezijanskih socialnih ustanov.

Od 30. januarja do 2. februarja 2024 se je Bejarano uradno srečal s številnimi evropskimi institucijami in predstavniki katoliške Cerkve z namenom krepitve salezijanskega poslanstva na različnih celinah, promocije pravic mladih s konkretnimi primeri dobrih praks in iskanju novih priložnosti za sodelovanje.

Med osrednjimi srečanji naj omenimo tista v Evropskem parlamentu z evropskimi poslanci Pilar del Castillo Vero, Gabrielom Matom, Margarito de La Pisa Carrión, sodelavci Ibana Garcie del Blanca; pri Evropski komisiji na Ministrstvu za migracije in notranje zadeve (DG HOME); in na Apostolski nunciaturi v Evropski uniji z msgr. Noëlom Treanorjem in msgr. Johnom Baptistom Itarumo.

Med različnimi pogovori se je pokazala pomembnost vlaganja v zagovorništvo (advocacy), ki je namenjeno učinkovitemu spodbujanju salezijanske zavzetosti pri vzgoji, usposabljanju in emancipaciji mladih v razmerah revščine in družbene marginalizacije; kot tudi potencial salezijanske družine pri spodbujanju pozitivnega dialoga med institucijami in podjetji, da bi razvili socialno-ekonomske modele, ki zagotavljajo spoštovanje človekovih pravic.

31. januarja se je don Boskov praznik začel z evharističnim slavjem v Evropskem parlamentu, kjer je Bejarano somaševal z msgr. Manuelom Barriosom Prietom, generalnim tajnikom Komisije škofovskih konferenc Evropske unije.

Popoldne se je v Kapeli za Evropo okrog 80 ljudi udeležilo srečanja »Upanje na poti«, ki ga je organiziral DBI v sodelovanju z belgijsko salezijansko nevladno organizacijo »VIA Don Bosco« in salezijansko inšpektorijo sv. Janeza Berchmansa severne Belgije in Nizozemske. Osrednji gost je bil Farhamand, mladi afganistanski begunec, ki je z vsemi prisotnimi delil ne le zgodbo svoje poti, ampak tudi trpljenje, ki ga doživljajo njegova država in njegovi ljudje.

Farhamand je pustil močno sporočilo upanja za vse mlade, ki se znajdejo v enakem položaju, ter spodbudo vsem prisotnim in institucijam, da vsaka prispeva svoj del za izvedbo konkretnih dejanj v podporo migrantom. »Zelo občudujemo pogum in moč tega mladeniča. Njegova zgodba se nas je izjemno dotaknila,« je dejala Sara Sechi, izvršna sekretarka DBI.

Srečanju je sledilo evharistično slavje ob don Boskovem prazniku, ki ga je animirala skupina »GPS Trio«, sveto mašo pa je daroval Rafael Bejarano ob somaševanju msgr. Johna Baptista Itarume, ravnatelja Kapele za Evropo Bernda Güntherja, salezijanskega inšpektorja Barta Decancqa in Andrèja Van Der Sloota, ravnatelja salezijanske skupnosti Woluwe-Saint-Lambert.

Številna udeležba salezijanske družine je praznovanje don Boskovega praznika navdala z veseljem in navdušenjem.

ANS

Morda vas zanima tudi