V korak z mladimi.

Čas milosti, predanosti in prenove za tisoče mladih

Svetovno srečanje salezijanske mladine v Estorilu

Dan salezijanske mladine, zaznamovan z veseljem in bratstvom, glasbo in animacijo, različnimi dejavnostmi in igrami, zelo podobnimi tistim v don Boskovem oratoriju, je dosegel vrhunec v večeru z molitvenim bdenjem in evharističnim češčenjem, v katerem so vsi navzoči lahko izkusili hvaležnost za bogastvo don Boskove karizme. Čustveni trenutek se je zaključil s tradicionalno salezijansko besedo za lahko noč, ki sta jo 9 tisoč mladim podarila vrhovna mati hčera Marije Pomočnice mati Chiara Cazzuola in vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime.

Po bogatem popoldnevu praznovanja in zabave se je večer prevesil v osredotočanje najpomembnejših vsebin festivala, za najpomembnejši trenutek spomina, da bi vsem mladim omogočil neposreden in oseben stik z Jezusom v evharistiji.

Na začetku bdenja so portugalski mladi salezijanskega mladinskega gibanja znova očarali svoje prijatelje iz drugih držav z upodobitvijo slavnih don Boskovih sanj o dveh stebrih.

Nato je Miguel Ángel García, vrhovni svetovalec za salezijansko mladinsko pastoralo izpostavil Najsvetejše na osrednjem odru ob spremljavi pesmi in molitev. Molitve v več jezikih, hrana za razmišljanje, pesmi in trenutki tišine so zaznamovali bdenje, eno najbolj ganljivih v celem dnevu – in verjetno na celotnem Svetovnem dnevu mladih za salezijansko mladino.

Sledila je »salezijanska beseda za lahko noč« – tradicija, ki jo je začel don Bosko in se nadaljuje še danes v vseh salezijanskih hišah, kjer se zvečer za trenutek zberejo mladi in redovniki, da se zahvalijo, molijo in se približajo Bogu.

Prva je mlade nagovorila vrhovna mati Chiara Cazzuola, ki je začela z zahvalo: »Dragi mladi, hvaležna sem za priložnost, da vas nagovorim ob koncu tega lepega in polnega dneva, v katerem smo doživeli veliko trenutkov bogatih izkušenj, ki so nas naredile bližje in močnejše v veri«.

Generalna mati FMA je izpostavila lik Marije, ki je na tem svetovnem dnevu mladih »vzor« vsem mladim in poudarila razpoložljivost Jezusove matere, da »gre in služi tistim, ki potrebujejo njeno pomoč«, s čimer vsem pokaže, da mora misijonska vnema »poživljati vsa naša dejanja«.

»Zanimivo je,« je poudarila, »da je bila prva, ki je v don Bosku oblikovala preprosto in iskreno marijansko pobožnost, njegova mati. Marjeta je vzgajala Janezka, da je čutil Marijo kot vedno prisotno pomoč, tudi v težkih trenutkih samote, odgovornosti. V sanjah pri devetih letih ‘dobra pastirica’ postane vzor, ​​referenčna točka za njegovo delovanje med svojimi tovariši. Tudi na boleči poti oratorija je Marija navzoča kot znamenje upanja in je dejavna navzočnost med mladimi«.

Mati Chiara Cazzuola je ob koncu vsem zaželela, da bodo v teh dneh vsi našli »Marijino navzočnost« kot »močno vodnico in pomoč«.

Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, je svoj nagovor začel »velikim veseljem«, da je lahko na srečanju salezijanske mladine.

Poudaril posebnost svoje navzočnosti na Portugalskem v teh dneh: »Iti na romanje se zelo razlikuje od odhoda na počitnice. In vi, dragi mladi, ste danes tukaj kot romarji, vedno v iskanju Gospoda Jezusa, prav gotovo v iskanju, ko se mladostno in salezijansko odzivate na povabilo, ki nam ga je namenil papež Frančišek«.

Ob zagotovilu, da noben mlad človek ne bo razočaran nad izkušnjo srečanja salezijanske mladine in svetovnega dneva mladih, je vrhovni predstojnik zagotovil, da bodo ob koncu teh dni vsi čutili, da je »bilo vredno«.

»Lahko vam zagotovim, dragi mladi, da ta izkušnja svetovnega dneva mladih ne bo razočarala. Zagotavljam vam, da boste ob koncu teh dni, še intenzivneje pa potem, ko se bomo poslovili, čutili, da je bilo vse vredno in da v določenem smislu niste več isti kot prej, saj boste v svojem srcu nosili toliko spomino. Zagotavljam vam, da vas bo vse, kar počnete, da živite kot mladi krščanski učenci in misijonarji – včasih v iskanju in brez vseh gotovosti – napolnilo s srečo. Prepričan sem, da si boste vse življenje zapomnil, kaj ste doživeli na svetovnem dnevu mladih in lahko vam zagotovim, kot je rekel don Bosko svojim fantom, da vas Jezus nikoli ne bo razočaral, nasprotno,« je ganjeno dejal.

Ob koncu govora je Á. F. Artime povzel don Boskove besede: »Želim, da ste srečni že tukaj« in pred zaključkom vsem poslal izziv: »Dragi fantje in dekleta: sanjajte o nečem lepem in pristnem za svoje življenje, začenši z Bogom. Naredite korake vsak dan, da bi se to zgodilo in s tem ‘okužite’ mnoge druge.«

ANS

Morda vas zanima tudi