V korak z mladimi.

Čas milosti sredi pandemije

Čas zaobljub in posvečenj v Vietnamu

Julij in avgust sta meseca milosti za salezijansko družbo po vsem svetu, sploh pa za salezijansko inšpektorijo Vietnam, kjer so imeli veliko redovnih izpovedi in posvečenj.

V noviciatski skupnosti Srca Jezusovega v Ba Thonu so obhajali dve pomembni slovesnosti. 12. avgusta je z izpovedjo vere salezijanec Vincent Hoang Phi Hai postal novi magister novincev. Isti dan so sprejeli 14 kandidatov v noviciat. Naslednji dan, 13. avgusta, je med sveto mašo prve redovne zaobljube izpovedalo 19 novincev, trije mladi salezijanci pa so obnovili začasne zaobljube.

V skupnosti teološkega študentata »Rinaldi« je 14. avgusta, pred praznikom Marijinega vnebovzetja, šest mladih izpovedalo večne zaobljube v salezijanski družbi s pripravljenostjo celo življenje darovati poslanstvu evangelizacije in vzgoje mladih.

V skupnosti v Ky Anhu je na praznik Marijinega vnebovzetja med slovesno mašo salezijanec brat izpovedal večne zaobljube, salezijanec na vzgojni praksi pa obnovil začasne zaobljube.

Seveda so taki dogodki razlog za veselje, druženje, pripravo slovesnih bogoslužij in velike zahvale. Po izbruhu pandemije covida-19 so prestavili diakonska in duhovniška posvečenja, vse svete maše ob premestitvah in prevzemu nalog pa so opravili preprosto in predvsem v tišini.

Ta tišina lahko človeka zlomi. Zato je ob teh trenutkih ne mestu prilika o semenu, ki jo je Jezus uporabil, ko je govoril o nebeškem kraljestvu: »Z Božjim kraljestvom je kakor s človekom, ki vrže seme v zemljo. Spi in vstaja, ponoči in podnevi, seme pa klije in raste, da sam ne ve kako. Zemlja sama od sebe poraja najprej bilko, nato klas in končno žito v klasu. Ko pa sad dozori, hitro zamahne s srpom, kajti prišla je žetev.« (Mk 4,26-29)

Seme, vrženo v zemljo v takšnih in drugačnih okoliščinah, bo tiho raslo, pognalo korenine, se razvilo, dalo sad in čakalo, da ga poberejo. Na enak način Bog blagoslavlja tišino svetih maš, zaradi katere postajajo še močnejša hrana za semena, ki so bila vsajena.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi