V korak z mladimi.

Če hočeš biti popoln …

Inšpektor Marko Košnik mladim ob začetku šolskega leta

V župnijski cerkvi sv. Vida v Želimljem so se dijaki Gimnazije Želimlje zbrali k sveti maši ob začetku novega šolskega leta. Nagovoril jih je salezijanski predstojnik Marko Košnik.

Če hočeš …

V katero kategorijo mladih se šteješ ti?

  • Tistih, ki hrepenijo po visokih idealih?
  • Tistih, ki sanjajo o prihodnosti?
  • Tistih, ki imajo pred seboj jasne cilje?
  • Tistih, ki želijo svoje življenje dati za nekaj velikega?
  • Ttistih, ki želijo biti sveti?
  • Tistih, ki hrepenijo po ljubezni in sreči?

Če se najdeš vsaj v eni od teh kategorij, potem pomeni, da si med tistimi, ki želijo z življenja narediti nekaj več. Temu je namenjeno tudi tvoje šolanje, da rasteš in postajaš odprta oseba za Boga in bližnjega. Don Bosko je napisal knjižico Preskrbljeni mladenič (svež izbor v slovenščini). Povabil jih je na pot svetosti, ki je v tem, da si vesel. Veselje je pot svetosti. Začetek šole je odlična priložnost, da stopiš na pot, ki te vodi v prihodnost, kjer boš lahko uresničil mnogo svojih želja in hrepenenj.

Gotovo poznaš evangelij, v kateri nastopa mladenič, ki je Jezusa vprašal, kako naj pride v večno življenje? (Prim. Mt 19,16-22.) Imel visok ideal. Najvišji cilj. Želel je doseči večno življenje. Jezus ga vzame zares in mu našteje klasičnih 10 zapovedi. Mladenič odgovori, da to že dela, vendar zaradi tega ni nič bolj popoln in ni prepričan, da bo z vestnim izpolnjevanjem dosegel nebesa. Jezus ga pogleda in vidi, da v srcu hrepeni po ljubezni, da išče odnos, ki ga bo zares osrečeval. Zato mu predlaga zelo radikalno pot: »Pusti vse, kar imaš, prodaj vse in potem hodi za menoj!« Toda mladenič še ni imel moči. Srečal se je s svojimi omejenostmi.


… biti popoln …

Doseči popolnost? Z lasnimi močni nikoli ne boš dosegel popolnosti. Bolje je, da se odpraviš na pot nepopolnosti. Ta pot vodi preko sprejemanja samega sebe do bližnjega, ki mu pomagaš v njegovi nepopolnosti in revščini.

Neka zgodba govori o dveh ribah.  Dve mladi ribici plavata po oceanu in se pogovarjata o svojih problemih. Nasproti priplava ostarela riba in ju ogovori: »Kakšna je kaj voda danes?« Oni dve skomigneta s plavutmi in se smejoč odpravita naprej. Nato pa se ena od njiju obrne k drugi in jo vpraša: »Kaj pa je to voda?«

Zaradi zagledanosti in ukvarjanja s seboj, sta pozabili, da je voda osnovi pogoj za njuno preživetje. Ta voda je za nas Božja ljubezen. V Bogu živimo, se gibljemo in smo. Papež Frančišek te vabi, da dvigneš pogled od sebe k bližnjemu, in da se zavedaš, da je to, kar ti omogoča živeti Božja ljubezen in usmiljenje.

Tri želje imam:

  • Želim, da si odprt za stisko sveta.
  • Želim, da gradiš boljši svet.
  • Želim, da na svet prinašaš več ljubezni.

Verjamem, da to zmoreš. Mati Terezija je dejala: »Da, imam številne človeške slabosti. Toda Bog se poniža in nas porabi, tebe in mene, da je lahko navzoč v svetu kot ljubezen in usmiljenje, kljub našim grehom, revščini in napakam. Hoče biti odvisen od nas. Če se preveč ukvarjamo s seboj, nam ne ostane časa z druge« (Veselite in radujte se, 107).

Ne ukvarjaj se s seboj, zakorakaj v novo šolsko leto z veseljem. Poživljaj zavest, da živiš v Njem, ki ti daje vse, kar potrebuješ za življenje. In ne boj se darovati.

Morda vas zanima tudi