V korak z mladimi.

»Cerkev ostaja s trpečimi«

Maksym Ryabukh, ravnatelj salezijanske hiše Marija Pomočnica na obrobju glavnega mesta, poroča o bolečini prebivalcev, izčrpanih zaradi bombardiranj: »Po dvodnevni policijski uri so ljudje v neskončnih vrstah kupovali osnovne potrebščine. Ljudi je strah, a se upirajo.« Poročanje salezijanskega duhovnika, ki mašuje v zaklonišču, prinaša upanje.

Maksym Ryabukha je v pondeljek zgodaj zjutraj odšel v mesto. Na ulicah ukrajinske prestolnice, opustošenih zaradi bombnih napadov, je srečal na stotine ljudi, ki so se zgrnili na ulice v upanju, da bodo lahko dobili štruco kruha, nekaj mleka, kakšno plastenko vode. Vsaj to je potrebno za preživetje v kleteh, bunkerjih in podzemnih parkiriščih, urejenih v zasilna zaklonišča.

»Videl sem dolge vrste, ki so točili kakršnokoli gorivo, saj nihče ne ve, kaj se bo zgodilo v prihodnjih urah«, je vatikanskim medijem poročal salezijanec Ryabukha. »Vsi moramo hiteti: danes zvečer po 22. uri ne bo več možno hoditi po ulicah, jutri ob 7. uri, ko naj bi spet lahko odšli ven, pa ne vemo, ali bo sploh še kje kaj najti za pod zob«, je zaskrbljeno razlagal.

Duhovnik v bližnjem mestu Vysjhorod, 20 km od Kijeva, daruje svete maše v nekem bunkerju ob brleči žarnici. To je simbolično, a oprijemljivo znamenje, da grško-katoliška Cerkev ni zapustila svojih vernikov in prebivalstva. Postalo je simbol upanja. »Ta duhovnik«, dodaja Maksym Ryabukha, »je tudi v nedeljo zbral vernike v kleti svoje hiše in daroval sveto mašo kljub spopadom na ulicah.«

Salezijanski duhovnik dodaja, da ima »Cerkev veliko možnosti pomagati ljudem: prva in najpomembnejša je duhovna in moralna podpora. Ljudje res potrebujejo podporo, moč, Božjo navzočnost in navzočnost drugih, celega sveta.«

Od kar se je začela vojna, »nismo nikoli prekinili z darovanjem svetih maš. Prenašamo jih tudi preko spleta in družbenih omrežij. Prav tako nismo prekinili z obiskovanjem družin in spremljanjem beguncev. Vsak duhovnik v svoji župniji skuša po svojih najboljših močeh tudi konkretno pomagati ljudem,« zaključuje salezijanec Maksym Ryabukha.

Federico Piana, Vatican News

Morda vas zanima tudi