V korak z mladimi.

Članici iz vrst salezijanske družine v vatikanski kongregaciji

8. julija 2019 je papež Frančišek imenoval 23 novih članov Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Prvič v zgodovini je med imenovanimi sedem žensk, predstojnic in odgovornih za ženske redove in inštitute.

Imenovanje je vir veselja tudi za salezijansko družino, saj sta kar dve članici imenovani iz vrst velike don Boskove družine: mati Yvonne Reungoat, vrhovna predstojnica sester Hčera Marije Pomočnice in Olga K., vrhovna odgovorna za sekularni inštitut Don Boskovih prostovoljk.

Čeprav v Kongregaciji podtajniško mesto zaseda sestra Carmen Ros Nortes, ki predstavlja eno od najvišjih uradniških mest v Vatikanu, je imenovanje vrhovnih predstojnic novost. Do sedaj so bili člani kongregacije samo vrhovni predstojniki moških redov in inštitutov.

Navzočnost žensk v članstvu vatikanskih dikarsterijev je eden od znamenj papeža Frančiška, ki želi dati ženskam večjo odgovornost v Cerkvi. Da ne gre le za trenutne dogodke, je dovolj spomniti na majsko imenovanje štirih žensk med svetovalce v generalnem tajništvu škofovske sinode. Tudi takrat sta bila med svetovalce imenovana člana salezijanske družine: Rossano Sala, SDB in s. Alessandra Smerilli, HMP, ki je bila pred tem imenovana tudi med svetovalce mestne države Vatikan.

Kongregacijo za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, ki jo vodi brazilski kardinal Joao Braz de Aviz, sestavlja pet uradov in so zadolženi za promocijo in urejanje oblik posvečenega in meniškega življenja v Katoliški Cerkvi.

Povzeto po ANS; foto © Servizio Fotografico – Vatican Media

Morda vas zanima tudi