V korak z mladimi.

Človek ni dvoživka, potrebne so odločitve

Začela se je četrta sezona katehez za mlade Srečanja z Bogom

Začeli smo s četrto sezono Srečanj z Bogom. Na Rakovniku, v dvorani Glasbene šole, se nas je v torek, 5. 10. 2021, zbralo več kot štirideset. Zagotovo bi prišel še kdo, če ne bi bil blokiran ljubljanski javni promet zaradi nasilnih izgredov v središču prestolnice.

Duhovni večer je vseboval klasične dele naših duhovnih srečanj: kateheza za mlade, osebna molitev, petje, možnost za pogovor in spoved ter druženje. Glasbeni del molitve so sooblikovali odlični glasbeniki Blaž Podobnik, Ana Rupar in Martin Sešler.

Katehezo smo začeli z mislijo pisatelja Eduarda Galeana: »Živimo v družbi, v kateri je pogreb bolj pomemben kot pokojni, poroka kot ljubezen, videz kot pamet. Živimo v kulturi embalaže, ki prezre vsebino.«

Razmišljali smo o temeljnih sestavinah krščanskega duhovnega življenja. Omenimo glavne točke:

  • Primat v duhovnem življenju ima Božja milost. Bog vedno trka na vrata našega srca in čaka, da mu odpremo svoje življenje.
  • Molk in molitev sta osnova duhovnega življenja.
  • Krščanstvo zahteva stalno spreobračanje in odstranjevanje malikov, ki jih postavljamo na mesto Boga. Maliki onemogočajo, da Kristus vstopi v naše življenje in nam dá svojih darov.
  • V življenju smo mnogokrat razpeti med gotovostmi, ki nam jih ponuja svet in navdihi Svetega Duha. Kdor se odloči za krščansko življenje, se mora odpovedati kompromisom in postati Jezusov učenec, ki sledi Božji volji. Večkrat se namreč zgodi, da veliko vemo o Bogu, hkrati pa smo odporni na delovanje Svetega Duha.
  • Pri razmišljanju smo se naslonili na svetopisemski lik Nikodema, ki je po eni strani ohranjal privilegije farizejskega položaja, po drugi strani pa je hrepenel po svobodi, ki jo je prinašal Kristus. Bil je »nočni« Jezusov učenec, ker se je bal, da bi ga ljudje videli, da zahaja k Jezusu.

Večer je res hitro minil in razšli smo se z željo, da se ponovno snidemo na prihodnjem srečanju, ki bo 2. 11. 2021.

Klemen Balažič, delegat za poklicno pastoralo; foto: Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi