V korak z mladimi.

Cyprian, dobrodošel v Sloveniji

Danes je na Rakovnik prispel prvi od treh mladih salezijancev, ki po odločitvi vrhovnega predstojnika, kateremu so se dali na razpolago, prihajajo v slovensko salezijansko inšpektorijo. 27-letni Cyprian Mbaziira prihaja iz Ugande in je končal dveletno vzgojno prakso, pred tem pa filozofske študije.

V Slovenijo ga je pospremil njegov salezijanski inšpektor afriške inšpektorije Velika jezera Piere Celestin Ngoboka, na Rakovniku pa so ga pričakali inšpektor Marko Košnik, ravnatelj salezijanskega zavoda Rakovnik Peter Končan in sobratje skupnosti.

Za slovenske salezijance je to prelomni in zgodovinski trenutek, ko začenjamo na konkreten način živeti mednarodnost in medkulturnost naše Družbe. Za ta korak je bilo potrebnega veliko poguma in drznosti, sodelovanja in razločevanja na vseh ravneh, ki pa vseeno pa v mnogih salezijancih zbuja strah, da se končuje čas udobnega vrtičkarstva in navajene utirjenosti. Po drugi strani pa ta pomenljiv dogodek daje zalet, da (p)ostanemo pristni redovniki v oznanjevanju veselega oznanila mladim v vedno bolj sekularizirani Sloveniji na njim dojemljiv način.

Drugo pomembno dejstvo je, da k nam prihaja mladi salezijanec brat. Predano in tiho delo po don Boskovem vzoru sta in bosta največja pričevalca drugačnosti in temeljitosti življenja, ki jo nakazuje Jezus v evangelijih. Mladi ne potrebujejo učiteljev, potrebujejo prijatelje, brate, očete.

Seveda v prihodnost ne moremo videti. Zgodi se lahko marsikaj, saj so tudi mladi misijonarji konec koncev le ljudje, kot je dejal vrhovni delegat za misijonsko animacijo Alfred Maravilla, ki je pred nekaj tedni obiskal Slovenijo. Naša odprtost, sprejemanje in molitev sta zato z roko v roki z Božjo milostjo, ki vodi naše korake k mladim v deželi pod Alpami tudi po mladih misijonarjih, ki bodo varuhi don Boskove karizme v prihodnosti.

M. S.

Morda vas zanima tudi