V korak z mladimi.

»Da bi začutili Božjo bližino«

Letošnjo božično devetdnevnico je napisala mama štirih otrok

»Ne bojte se! Kako pomemben stavek! Še kako aktualen za čas, ko se vsi soočamo z zunanjimi vplivi, v katere smo postavljeni in jim pogosto dovolimo, da vplivajo tudi na naš notranji svet. Ali pa tudi ne … Bog nas res tako močno ljubi, da nam daje vse, kar ima On – torej imamo zares vse – brezpogojno ljubezen, obljubo večnega Kraljestva, vso podporo in možnosti, še več, kot si upamo misliti. In v tem ni prostora za strah. Res ne! To je tudi sporočilo božiča. Bog se je dal učlovečiti v majhnega dojenčka, le kdo ga ne bi sprejel?«

To so besede Darje Ovsenik, ki jih je zapisala v uvodu k letošnji božični devetdnevnici. S prijateljico in avtorico devetdnevnice Tadejo Roblek sta klepet o tem podvigu spravili v mini intervju, ki sledi.

——–

Tadeja, kakšne imaš spomine na devetdnevnico iz svojega otroštva?

Na pobožnost devetdnevnice me vežejo lepi spomini iz otroštva, ko smo s pokojno mamino teto otroci hodili v veroučno učilnico našega župnišča in tam na toplem molili. Edino, česar se pravzaprav dobro spomnim, je, da smo peli Kralja, ki prihaja. Na koncu pobožnosti je gospod župnik vsakemu otroku podaril ovčko za v jaslice.

Zakaj bi se ob kopici dela s štirimi otroki človek še spravil spisat božično devetdnevnico?

Imam družino, vsak dan polno zaposlenega moža in štiri majhne otroke. Hvala Bogu za vse našteto! Cenim jih in jih ne zamenjam!

Še več: želela bi jim dati nekaj, kar imam v sebi, enega izmed talentov, danih od Boga. Rada bi to, kar čutim v sebi, delila z možem, otroki, sorodniki, prijatelji in znanci.

Letošnja devetdnevnica je malce posebna. Ni klasičnih zgodbic za otroke …

Devetdnevnico sem napisala na pričevalski način: včasih bi mnogo stvari o veri in občutkih rada delila z možem, otroki, prijatelji, sosedi, pa jim marsičesa ne znam povedati, lažje napišem … Rada bi tudi sama začutila Božjo bližino, ne pa stres in hitenje v tistem posebnem predbožičnem obdobju.

Rada bi svojim bližnjim (in manj bližnjim), ki imajo v sebi vero (ali vsaj kanček le-te), približala Sveto pismo in besede, ki nas znova in znova lahko nagovarjajo, če si le vzamemo čas, da jih preberemo ali slišimo …

Tadeja, hvala, da se trudiš. Mamice, ki želimo svojim otrokom približati vero, vedno iščemo nove načine in tole je krasna priložnost.

——–

Več o božični devetdnevnici 2020 »Ne bojte se!« pa na spletni strani salezijanske založbe Salve.

Morda vas zanima tudi