V korak z mladimi.

Dalajlama pohvalil knjigo o misijonskem delu

Dalajlama, tibetanski duhovni in verski vodja, je izrazil veliko hvaležnost za knjigo o zgodovini Katoliške cerkve v Nepalu, Tibetu in nekaterih indijskih državah, ki jo je napisal salezijanec George Thirumalachalil.

»Njegova svetost je pokazal veliko zanimanje za poznavanje zgodovine misijonov v Tibetu, potovanja misijonarjev in njihove nevarne izkušnje, ko so prečkali ta ozemlja,« je zapisal Dalajlamov tajnik Chhime R. Chhoekyapa v sporočilu, poslanem salezijancu Tomyju Augustinu, ravnatelju salezijanskega zavoda Sonada v zahodni Bengaliji.

Knjiga z naslovom »The Cross on the Roof« (Križ na strehi) prinaša kratko zgodovino Katoliške cerkve v Tibetu in Nepalu, ki jo je izdal salezijanski zavod v Sonadi v sodelovanju s salezijanci v Katmanduju. Knjiga posebej opisuje misijonske odprave v 18. stoletju in namen razširitve poznavanja Evangelija v Tibetu, tradicionalnem središču budizma ter v Nepalu, edinem hindujskem kraljestvu na svetu. V Nepalu so kapucini odprli štiri misijonske postaje in tam ostali od 1715 do 1769.

Salezijanci so svoje poslanstvo v Nepalu začeli mnogo kasneje, leta 1992 in so danes že ukoreninjeni z 21 salezijanci iz petih indijskih inšpektorij, ki vodijo sedem navzočnosti. Salezijanci v Nepalu so se odločili, da poživijo in širijo krščansko literaturo. Zato so omenjeno knjigo, ki jo je napisal salezijanec George Thirumalachalil in je bila izdana 18. oktobra, poslali tudi Dalajlami, ki se je vedno zanimal za krščansko zgodovino.

Kot je še zapisal njegov tajnik, je sedanji Dalajlama obiskal nekatere pomenljive kraje katoliških misijonarjev, ki so delovali na tem območju, kot na primer rojstni kraj kapucina in misijonskega pionirja v Tibetu, Francesca Orazia della Penne (1680-1745). Leta 2005 je ob razstavi o zgodovini misijonov v Tibetu obiskal Rimini ter tamkajšnji kapucinski samostan.

Dalajlama je še opozoril, da imajo odnosi med budisti in kristjani starodavne korenine. Spomnil je na tesen odnos, ki ga je imel eden njegovih predhodnikov, Dalajlama VII. (1708-1757), s papežem Klemenom XII. (1652-1740).

Tajnik Chhime je ob koncu spomnil še na njegov obisk salezijanskega zavoda v Sonadi v sedemdesetih letih, ko je bil študent »St Joseph’s School« v North Pointu v Darjeelingu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi