V korak z mladimi.

DBGYFF: »Mladi nas presenečajo s svojo ustvarjalnostjo«

Novinarska konferenca pred vrhuncem Don Boskovega svetovnega mladinskega filmskega festivala

»Mladi nas vedno presenečajo s svojo ustvarjalnostjo … prepričan sem, da bi moral današnji svet veliko bolj verjeti v vrednote mladih!« S temi besedami je vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime, nagovoril številne novinarje in osebnosti iz sveta družbenega obveščanja na novinarski konferenci o predstavitvi festivala »Don Bosco Global Youth Film Festival« (DBGYFF) na Centralnem salezijanskem sedežu v Rimu.

Novinarje je najprej pozdravil tiskovni predstavnik Salezijanske družbe Giuseppe Costa, ki je na orisal progam in namen srečanja. Nato je spregovoril Gildasio Mendes, vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje, ki je izpostavil vrednoto festivala »kot neposredno sredstvo za povezovanje in združevanje mladih vsega sveta«, nato pa spodbudil navzoče novinarje: »Tudi vas vabimo, da postanete skupaj z nami in mladimi vsega salezijanskega sveta ambasadorji upanja!«

Sledila je predstavitev nekaterih videov, izbranih izmed 1.686 prispelih na splet www.dbgyff.com: Charietina pesem; ples mladih iz begunskega centra Palabek v Ugandi; Mister Pipou in osamljenost v času lockdowna; pot upanja mladih iz Panjima v Indiji.

Direktor festivala, salezijanec Harris Pakkam, je predstavil potek tega projekta: od ideje, ki se je porodila decembra 2020, na višku pandemije, do sodelovanja mladih iz 116 držav s svojimi posnetki, 100 člansko prelimirano žirijo, v veliki žiriji pa sodeluje 10 osebnosti iz sveta filma in kulture. »Začelo se je z majhno ekipo, a smo si upali sanjati,« je zaključil predstavitev in dodal: »To je Božje delo.«

Vrhovni predstojnik je orisal globlji smisel in pomen DBGYFF: dati besedo mladim, da se lahko izrazijo, sploh v času drame covida-19, da lahko razširijo svoj glas. »Mnogokrat mi odrasli mladim dopovedujemo, kaj je pomembno za nas in kako morajo živeti. Ne, mladi so nam dejali: Sami smo spodobni misliti in to znamo izraziti,« je še dejal Ángel Fernández Artime.

Ob pogledu na življenje v pandemiji je vrhovni predstojnik spomnil na žalost in težave, ki jih je le-ta povzročila. Povečala sta se revščina in neenakost. Hkrati pa je nakazal dve luči: velikodušnost mnogih malih dobrotnikov, ki so preko različnih salezijanskih organizmov po vsem svetu zbrali preko 10 milijonov evrov za neposredno pomoč najbolj prizadetim ter veliko prizadevnost salezijancev po vsem svetu, da so kljub omejitvam prišli do mladih. Prav iz te prizadevnosti se je rodil mladinski filmski festival.

Ob koncu je poudaril uspeh tako velike udeležbe in izrazil upanje, da bo festival stal živ tudi v prihodnjih letih. Navzočim novinarjem se je zahvalil, da so »dali glas glasu, ki ga želimo izraziti.«

DBGYFF se bo zaključil 19. novembra 2021 ob 18.00 v gledališki dvorani v Valdoccu, kjer se bodo zbrali vrhovni predstojnik, direktor festivala in mnoge druge osebnosti, ki sodelujejo pri projektu. Seveda bo zaključni dogodek in razglasitev najboljšim možno spremljati v živo na www.dbgyff.com.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi